твоята гледна точка
Общината започва засилени проверки с по-високи глоби и информационна кампания за подобряване на чистотата в града
Автор Vnews, добавено на 14.06.2024 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Община Варна предприема редица мерки за подобряване на сметопочистването в града. Сред тях са оптимизиране на работата на сметопочистващата фирма, по-високи санкции за нарушителите и информационна кампания, която да разяснява на гражданите и фирмите правилата за изхвърляне на отпадъци. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев.

Чистотата на града остава основен приоритет в работата на администрацията. Проведохме редица срещи с представители на сметопочистващата фирма, фирмата по разделно изхвърляне на отпадъци, районните администрации, МВР и РИОСВ. Целта е чрез съвместни усилия да подобрим състоянието на градската среда, подчерта кметът.

Миналата седмица Община Варна внесе сигнал до прокуратурата, който е подкрепен със снимков и видео материал, както и сигнали от граждани. От кадрите е видно, че неидентифицирани лица изваждат от съдовете за смет чували и разпиляват боклука наоколо. Очевидно в действията им има умисъл, заяви Коцев. От прокуратурата и МВР очакваме да се изяснят мотивите за деянията им, допълни той.

В ход са засилени проверки на общински екоинспектори, съвместно със служители на „Общинска полиция“. Акцията на терен тече от две седмици и се провежда във всички райони на града.

Отделно от това стартира мащабна проверка в три стъпки – документална, аналитична и действителна – на търговските обекти в града. Тя се провежда с подкрепата на МВР и РИОСВ, уточни кметът Коцев по време на пресконференцията днес. Търговските обекти се очертават като най-сериозните замърсители. Има съмнение, че фирмите са сключили договори за извозване на боклука, в които са заявени многократно по-малки количества отпадъци от действителните, обясни Коцев.

Проверките ще се извършват по договори за сметоизвозване и счетоводни книжа, а последващият анализ цели да установи дали количеството боклук, генерирано от търговския обект, отговаря на реално изхвърляното. На среща миналата седмица готовност за съдействие изяви и началникът на „Икономическа полиция“ във Варна. При установени несъответствия собствениците ще бъдат санкционирани, категоричен бе кметът Коцев.

По време на срещата с МВР е била обсъдена и възможността определени критични точки да бъдат включени в установените патрулни маршрути на полицията, стана ясно още от брифинга за медии.

По данни на Община Варна за два месеца и половина администрацията е съставила 33 акта на нарушители за неправомерно изхвърляне на отпадъци. С много ниска ефективност обаче са районните кметства, които също имат щатни екоинспектори, алармира Коцев. За същия период те са съставили едва по 1-2 акта на район, поясни кметът.

Той обяви, че администрацията ще поиска от Общинския съвет промени в Наредбата за управление на отпадъци. С тях ще се регламентират по-високи санкции за търговци и за граждани, които замърсяват. Председателят на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общинския съвет Мартин Димитров, който също присъства на срещата с медиите, лично се ангажира да разгледа и внесе предложението. Предвиждат се и глоби за шофьори, които възпрепятстват работата на сметопочистващата фирма, като паркират пред контейнерите за смет.

Кметът Коцев заяви, че ще бъде направен сериозен опит да се увеличат точките за сметосъбиране в града и уточни, че в градоустройствените проекти на предходната администрация подобни „джобове“ рядко са били залагани. На среща с фирмата за разделно събиране на отпадъци ден преди брифинга за медии той поиска и повишаване на кратността на извозване на рециклируемия отпадък.

Нов график вече има и за изхвърлянето на едрогабаритните отпадъци (ЕГО). Те могат да се поставят близо до контейнерите през цялото денонощие, но само в конкретен за всеки район ден:

 

  • Район „Одесос“ – понеделник
  • Район „Приморски“ – вторник
  • Район „Младост“ – сряда
  • Район „Аспарухово“ – четвъртък
  • Район „Вл. Варненчик“ – петък
  • Кметство Константиново – понеделник
  • Кметство Каменар – вторник
  • Кметство Казашко – сряда
  • Кметство Звездица – четвъртък
  • Кметство Тополи – петък

Имуществото следва да е поставено в непосредствена близост до контейнерите, а не разхвърлено безразборно. Санитарните вещи трябва да са в торба, а кашони и хартии е задължително да бъдат намачкани, накъсани или нарязани на листи и изхвърлени в контейнера.

Максималният допустим обем е до 1,5 куб. м на домакинство. Изхвърлянето на ЕГО с по-голям обем от регламентирания и в дни извън графика ще се третира като наказуемо нарушение.

Абсолютно забранено е изхвърлянето на строителни и на растителни отпадъци в съдовете за битова смет или извън тях, припомни кметът Коцев. Той допълни, че Община Варна ще организира информационна кампания за запознаване на гражданите с правилата за изхвърляне на всички видове отпадъци. Тя включва поставяне на стикери по съдовете за смет, разяснителни илюстрации по билбордове и други пространства за външна реклама, видео съдържане в социалните мрежи, медийни публикации, както и разяснителни срещи с домоуправителите в кварталите на морската столица.

В по-дългосрочен план Община Варна предвижда изграждане на площадка за извозване на различни видове отпадъци от домакинствата, в това число едрогабаритни и строителни. Един от възможните терени е в район „Младост“. Продължава и работата по проекта за поставяне на 2 000 нови камери в града и обособяването на единен център за видеонаблюдение, уточниха от ръководството на Общината.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник.

Предупреждението е в сила за областите:

Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, […]

 

Горещините се връщат. Свидетели сме на историческа пареща вълна, която ще продължи още две седмици. Това отбелязва метеорологичната служба на Severe […]

 

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли.

 

НИМХ

 

Жълт код за валежи е обявен […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото