твоята гледна точка
Най-много хора в риск от бедност – у нас и в Румъния
Автор Vnews, добавено на 14.06.2024 година, в категории: Вести, Коментари (0)

През 2023 г. делът на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, варира в отделните държави от Европейския съюз, но най-високите стойности са отчетени в Румъния (32%), България (30%), Испания (27%) и Гърция (26%). От друга страна, най-ниските дялове са отчетени в Чехия (12%), Словения (14%), Финландия и Полша (и двете по 16%).

През 2023 г. 94,6 милиона души в ЕС (21% от населението) са били изложени на риск от бедност или социално изключване. Това са хора, които живеят в домакинства с поне един от трите риска от бедност и социално изключване – риск от бедност, тежки материални и социални лишения, и/или живеещи в домакинство с много ниска интензивност на работа.

През 2023 г. рискът от бедност или социално изключване в ЕС е бил по-висок при жените, отколкото при мъжете (22,3% спрямо 20,3%), проблемът засяга и повече от една пета (22,4%) от населението с деца.

Що се отнася до възрастта, най-висок риск от бедност или социално изключване в ЕС е регистриран при младите хора на възраст 18-24 години (26,1%), докато най-нисък риск е регистриран при възрастните на възраст 25-49 години (19,7%). Освен това рискът от бедност или социално изключване е бил 19,8% за хората на възраст 65 и повече години и 20,9% сред населението на възраст 50-64 години. Най-младата възрастова група, лицата на възраст под 18 години, също е с относително висок риск (24,8%).Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник.

Предупреждението е в сила за областите:

Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, […]

 

Горещините се връщат. Свидетели сме на историческа пареща вълна, която ще продължи още две седмици. Това отбелязва метеорологичната служба на Severe […]

 

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли.

 

НИМХ

 

Жълт код за валежи е обявен […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото