твоята гледна точка
Да запалим децата по здравословното хранене
Автор Vnews, добавено на 13.06.2024 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Като родители, загрижени за здравето на децата си, често се изправяме пред предизвикателството да ги  убедим колко е важно  да се хранят здравословно. Има обаче няколко проверени хитрости и стратегии, които работят безотказно.

Готвенето като приключение и лично постижение

Готвенето е на мода! Особено през последните няколко години, откакто навлязоха кулинарните състезания и работилници за малки и големи готвачи-любители и майсторите в кухнята вече имат статут на супер звезди.

Включете децата си в приготвянето на храната за закуска, обяд или вечеря. Или защо не – доверете им се да я приготвят сами! Това е една от най-ефективните стратегии, за да могат те да опознават различни вкусове и да научават правилата на тяхното хармонично съчетаване. Ангажирането на децата в приготвянето на храната ще ги вдъхнови да творят, а резултатите могат да ви изненадат. Малките готвачи са наистина много изобретателни, а самостоятелното приготвяне на храната определено е творческо занимание, което ще им допадне. То им дава възможност да избират рецепти, да експериментират с различни съставки и да украсяват ястията по свой вкус. Така не само развиват кулинарните си умения, но и създават положителни асоциации със здравословното готвене.

Ето няколко лесни стъпки и съвети за организация на кулинарно приключение у дома:

  1. Оставете детето да избере рецептата, която иска да изпълни, но му предложете избор между няколко ястия, които вие сте подбрали предварително на база личния му вкус и разбира се, рецепти с полезни продукти за здравето и развитието му.
  2. Нека детето самò направи списък с необходимите продукти, като тук е моментът да му разкажете, че е важно изборът да бъде съобразен с основния принцип на осъзнатото хранене, а именно – да съчетава продукти, които са полезни за здравето му, но и са щадящи за природата. Изберете магазин за пазаруване, който предлага избор от продукти, отговарящи на принципите на осъзнатото хранене – чисти и проверени, от устойчиво производство, както и плодове и зеленчуци без пестициди, с екологични и рециклируеми опаковки. В това отношение най-близкият до вас магазин на Lidl е безценен помощник, защото там ще намерите всичко това и то на най-добрата цена.
  3. Оставете детето да пазарува само – е, с малко подкрепа от вас и не забравяйте да го похвалите, когато избере да използва торбичките Green Bags за многократна употреба, които са предназначени за плодове и зеленчуци и които са изработени от 100% чист и рециклируем полиестер.
  4. И старт – същинското готвене. Тук идва следващата хитрост и предимство на готвенето заедно.

 

Укрепване на семейните връзки чрез готвене

Готвенето заедно с децата е чудесен начин за укрепване на семейните връзки – подобрява общуването и сътрудничеството между всички, а децата се чувстват ценени и обичани, когато участват активно в семейния живот. Освен това включването им в процеса на приготвяне на храната им помага да разбират по-лесно важността на качеството на храната и продуктите, които консумират. Когато сами участват в готвенето, те са по-склонни да опитват нови храни и да чуят това, което имате да им разкажете.

Съвет: Използвайте повода да научите детето на нови умения – например как да реже правилно с нож. Много родители се страхуват, но е по-добре детето да се научи от малко (6-годишната възраст е съвсем подходяща възраст), за да сте спокойни, че в бъдеще и да влезе самò в кухнята, ще внимава и няма да се пореже. В началото е добре да използвате по-малък и не много остър нож. И разбира се – само във ваше присъствие.

Осъзнатото хранене и грижата за околната среда – безценни знания за опазване на планетата

Готвейки заедно, имаме възможност да обясним на децата важността на устойчивото хранене и как изборът на определени храни може да влияе на околната среда. Можем да ги научим да избират сезонни и локални продукти и да намаляват хранителните отпадъци. Така те ще се научат да се грижат за природата още от малки.

#ХапкаСмисъл – всяка хапка е от значение

Когато говорим за осъзнато хранене,  Lidl идва на помощ. Неслучайно децата толкова обичат да ходят там! Нещо повече – смарт ритейлърът започна дългосрочна кампания #ХраненеСмисъл, за да покаже, че всяка #ХапкаСмисъл е възможност да направим осъзнат избор, който да се отрази положително на нас и на планетата. Независимо дали избираме свежа ябълка вместо преработена закуска, или приготвяме домашна храна вместо бързо хранене, тези решения могат да изградят поведенчески модел. Когато децата участват в пазаруването на продуктите и в приготвянето на собствената си храна, те започват да оценяват усилията и грижата, които се влагат за постигането на вкусни, но и здравословни ястия. Така се формира дългосрочен навик за правене на по-добър избор, водещ до по-здравословен и осъзнат начин на живот – с мисъл за здравето на хората и с мисъл за природата.

И нещо много важно – научете ги, че най-вкусна е храната, приготвена с обич и споделена с тези, които обичаш – твоето семейство.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник.

Предупреждението е в сила за областите:

Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, […]

 

Горещините се връщат. Свидетели сме на историческа пареща вълна, която ще продължи още две седмици. Това отбелязва метеорологичната служба на Severe […]

 

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли.

 

НИМХ

 

Жълт код за валежи е обявен […]

 
 

към началото