твоята гледна точка
Университетите бълват ненужни кадри
Автор Vnews, добавено на 13.06.2024 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

За близо 60 000 места в университетите се борят около два пъти по-малко кандидат-студенти, което означава почти автоматичното приемане на всеки кандидат-студент – и то държавна поръчка, като по този начин няма конкурентна среда, обявиха в становище до МОН от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) относно Държавния план-прием (ДПП) за 2024/2025 г.

От АИКБ посочват, че предприятията у нас искат да се наблегне на качеството и на реалното обвързване с нуждите на пазара на труда, а в същото време специалностите по държавната поръчка буквално бълват ненужни кадри.

“В момента системата на висшето образование “произвежда” редица кадри с квалификация, която не е търсена от пазара на труда и “свръхквалифицираните” кадри с висше образование работят на работни места, за които са необходими по-ниски образователни и квалификационни изисквания, или се вливат в редиците на безработните”, посочват от АИКБ.

Нещо повече, индустриалците посочват, че инвестираното време и средства за завършване на висше образование, не се ползва в кариерното развитие, което води до загуба на ресурсите от средства и време, вложени в него, и лишава пазара на труда от предлагането на човешки ресурс поради ангажираност в ненужно образование. “Делът на завършилите, които се реализират на позиция, за която се изисква висше образование, все още е незадоволителен – едва 59,4% през 2023 г.”, казват от АИКБ.

Според анализ на пазара на труда най-добре се реализират завършилите “Медицина” – 95% от медиците работят по специалността си. На дъното обаче е направление “Туризъм” с едва 21 до 25 на сто. В туризма са необходими кадри, но със средно професионално образование като сервитьори, бармани, готвачи, администратори, коментират от АИКБ.

В същото време в общо 40 професионални направления броят на действащите студенти представлява под 50% от определения капацитет. От АИКБ припомнят, че от тези 40 направления 30 са приоритетни, а 7 от 8 професионални направления са с най-висок очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. Най-сериозен проблем с кадрите има в направленията “Електротехника, електроника и автоматика”, “Архитектура, строителство и геодезия”, “Материали и материалознание”, “Математика”, “Биотехнологии” и др. – там запълняемостта е под 30 процента.

Парадоксът е, че за държавен прием през тази учебна година се предвижда субсидиране на обучението в 38 държавни висши училища, включително и военните, на 36 653 студенти след средно образование при завършващи 39 556 ученици.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е най-големият летен празник – Илинден. От древни времена хората вярват, че на този ден времето се обръща към зимата. Свети Илия намята кожуха си и започват есенните ветрове.

Морските хора […]

 

Времето се обръща. Нова опасност застига страната. Едновременно ще има места с екстремни жеги, но и области с порои, бури и […]

 

 

Пореден слънчев и горещ ден се очаква днес. Температурите следобед отново ще са във високия летен диапазон между 37 и 42 […]

 
 

към началото