твоята гледна точка
Светът си отдъхна: Сбогом на рецесията!
Автор: Стандарт, добавено на 12.06.2024 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на страната ще нарасне с 2,5% през тази година, а не с 1,6%, както прогнозираше банката през януари. Прогнозата за растеж на Европа за тази година обаче се поддържа на осезаемо по-ниско ниво от 0,7%.

През 2024 г. глобалният икономически растеж може да достигне 2,6%, отбелязва Световната банка в прогнозата си за глобалните икономически перспективи от юни. Януарският доклад се позоваваше на по-малко значително увеличение от 2,4%, след като нарасна с 2,6% през 2023 г.

През 2025-2026 г. глобалният икономически растеж може да се ускори леко до 2,7%, което обаче все още е под средното ниво, регистрирано в десетилетието преди пандемията.

Въпреки продължаващите рискове от фрагментация на световната икономика, световната търговия ще нараства: през 2024 г. обемът й ще се увеличи с 2,5%, през следващите две години – с 3,4%.

От юнската прогноза следва, че глобалната инфлация през 2024 г. ще бъде 3,5%, през 2025 г. – 2,9%.

Най-осезаемото подобрение в прогнозата от юни е оценката за ръста на БВП на САЩ. Очаква се икономиката да нарасне с 2,5%, а не с 1,6%, както се очакваше през януари.

Преразглеждането на оценката е свързано с цялостната устойчивост на икономическия растеж на страната през 2023 г. (3,1% напук на прогнозите) и продължаващото разширяване на бизнес активността (през май тя се ускори с най-бързи темпове от две години).

Еврозоната също има възможности за „меко приземяване“, смята Световната банка. Както припомнят анализаторите, европейската инфлация през април остана на нивото от 2,4% (най-ниската от ноември миналата година), докато водещите показатели сочеха постепенно съживяване на бизнес активността в страните от еврозоната.

Европа вероятно ще избегне рецесия тази година, но оценката за растежа на БВП в еврозоната за 2024 г. се запазва на януарското ниво от 0,7%. Сред рисковете, които могат да влошат прогнозата, са развитието на военни конфликти и засилването на европейския протекционизъм.

Прогнозите за растежа на китайската икономика също са ревизирани. За 2024 г. оценката е подобрена до 4,8% от 4,5% през януари, до голяма степен поради съживяването на бизнес активността и растежа на износа. За следващата година обаче тя е понижена до 4,1% от 4,3%, което анализаторите обясняват с възможно понижение на инвестиционната активност.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Човек дори да живее на село, ще получава стоки, поръчани по интернет. Доставката може да е до пощенската станция или на […]

 
Властта

Законът за въвеждане на еврото е приет от Министерския съвет и е изпратен в Народното събрание, обяви по време на парламентарния […]

 
Здраве и красота

Запечатаните шишенца с мастило за татуировки и перманентен грим, включително някои посочвани като стерилни, съдържат милиони потенциално опасни бактерии. Това показва […]

 
Жълто

Телевизионният продуцент Андрей Арнаудов и половинката му – бившия модел и ексбаскетболистка Емануела Толева, ще стават отново родители. Новината съобщи самата […]

 
 

към началото