твоята гледна точка
Токът рязко поскъпва на свободния пазар
Автор Vnews, добавено на 04.06.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Токът за бита рязко ще поскъпне след излизане на домакинствата на свободния пазар на електроенергия. Това стана ясно от думите на ръководството на новоучредения Алианс за достъпна енергия. Заради политиката на Европейския съюз във връзка със “Зелената сделка” енергията става по-малко достъпна, заяви проф. д-р инж. Иван Марков, зам.-председател на Алианса.

Цените на тока са от хипервисоки до отрицателни, никой не може предварително да пресметне разходите си, допълни Марков, който е бивш зам.-министър на енергетиката и бивш изпълнителен директор на “Мини Марица-Изток”.

Парламентът отложи началото на преходния период към излизане на домакинствата на свободния пазар на ток от 1 юли 2024 г. на 1 юли 2025 г. Но самото излизане на свободния пазар остава за началото на 2026 г.

С движенията на цените нагоре и надолу в определен момент всички потребители ще са енергийно бедни, заяви Иван Марков.

Сега в слънчевите уикенди има отрицателни цени на тока заради намаленото потребление и голямото производство на ток от фотоволтаични централи. Но през зимните месеци ситуацията ще бъде напълно различна, защото тогава електроенергия от фотоволтаици почти няма да има, а потреблението е двойно. При недостиг на електроенергия ще се налага внос, а цените ще бъдат много по-високи и ще трябва да бъдат плащани от домакинствата.

В момента инсталираните мощности за производство на електроенергия са 14 хил. мегавата, каза Иван Марков. През студените дни през зимата потреблението е 7-7,2 хил. мегавата, но е добре наличните мощности да са за около 8 хил. мегавата. Ако от инсталираните мощности извадим фотоволтаиците, които през зимата няма да произвеждат много ток, остават 11 хил. мегавата. Без вятърните централи остават 10,3 хил. мегавата. Но без въглищните централи, които са 4000 мегавата, но управляващите са взели решение да бъдат затворени, остават мощности за 6,3 хил. мегавата, което е много под нужното за потреблението през зимата. Това ще доведе до необходимост от внос и по-високи цени на тока.

А в момента има излишък от мощности. Потреблението през лятото е около 3500 мегавата. АЕЦ “Козлодуй” има мощност 2000 мегавата, инсталираните фотоволтаици имат мощност 3000 мегавата, вятърните централи още 700 мегавата, а другите електроцентрали имат още 200 мегавата. Това означава излишък от около 2500 мегавата, пресметна Иван Марков.

Кой е мотивът за излизане на домакинствата на свободния пазар на електроенергия – да е по-добре за потребителите или да спечелят корпорациите, попита риторично Пламен Павлов, председател на “Българска Газова Асоциация” и зам.-председател на Алианса. Целта е да бъдат възмездени инвеститорите, допълни той. “Опасно е да се либерализира пазарът при липсата на свободен пазар, а управление от монополи. Депутати участват във ВЕИ-та. Идеалният свободен пазар води до конкуренция, но такъв пазар при нас няма”, заяви Пламен Павлов.

Сега има отрицателни цени на тока през уикендите, но при дефицит през зимата законът на търсенето и предлагането ще доведе до значително по-високи цени, каза зам.-председателят на Алианса Иван Марков.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Цените на горивата изкуствено ще бъдат повишени с допълнителна еко такса. Европейската комисия вече е решила от 2027 г. в схемата за търговия с квоти за въглеродни емисии бъдат включени горивата […]

 

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Следобед, главно над източните и планинските райони, ще се развива купеста облачност, но ще бъде […]

 

Днес над югоизточната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места интензивни, придружени […]

 
 

към началото