твоята гледна точка
Отбелязваме Деня на детето
Автор Vnews, добавено на 01.06.2024 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

На 1 юни, светът – Деня на детето. Този ден е посветен на всички деца по света и техните права. Празникът има за цел да напомни за важността на защитата на децата, тяхното благополучие и необходимостта от създаване на условия за тяхното пълноценно развитие.

В България, както и в много други страни, Денят на детето се отбелязва с различни събития, игри и забавления. Парковете и площадите се превръщат в арена на детски смях и веселие. Организират се концерти, театрални представления и работилници, които да стимулират креативността и въображението на децата.

Инициативата за празнуването на Ден на детето като международен празник произлиза от Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена през 1925 г. в Женева, Швейцария. Празникът е приет в някои страни, като първоначално е отбелязван в САЩ, а от 1927 г. и в България – на 8 май, под патронажа на княгиня Евдокия, а по-късно – на съпругата на цар Борис III.

Като международен празник, учреден през 1949-1950 г. в Москва, 1 юни започва да се отбелязва като Международен ден за защита на децата, име, което е официално прието в СССР и страните от социалистическия блок, както и в други страни под тяхно влияние. Тази дата е приета от тези страни и остава така и след падането на комунистическите режими.

Празникът включва различни увеселения и ваканции, като също така се придава и силна политическа окраска.

Денят на детето започва да се чества по целия свят след обявяването на 20 ноември за Световен ден на децата от ООН и ЮНЕСКО на 14 декември 1954 г., въпреки че датата не е универсално приета и в различните страни се определя според местните условия и традиции. Съдържанието и смисълът на празника са сходни навсякъде – това е ден, посветен на усилията за постигане на щастие за всички деца.

У нас и тази година ще има серия от иниациативи и събития, с които ще се отбележи празникът.

По повод Международния ден на детето – 1 юни, военни формирования от Българската армия ще отворят врати за посетители.

На 31 май от 10.00 ч. до 15.00 ч. военните формирования от Сухопътните войски в Благоевград, Враца, Смолян, Белене и Пловдив (в.ф. 44220) ще посрещнат всички желаещи да се запознаят отблизо с военната професия, бойната техника и снаряжение. На място военнослужещите ще демонстрират своите бойни умения. Посетителите ще могат да разгледат и войсковите музеи и да се запознаят с историята на формированията.

Дни на отворените врати ще се проведат на 31 май от 10.00 ч. до 14.00 ч. във военноморските бази във Варна и Бургас, морска вертолетна авиобаза „Чайка“ и свързочно формирование 26 800 – Варна.

Същия ден от 10.30 ч. младите хора ще могат да посетят авиобазата в Безмер.

По повод Деня на детето в Пловдив на 31 май от 9.30 ч. до 13.00 ч. с отворени врати ще бъде и Съвместното командване на специалните операции (на ул. „Радко Димитриев“ № 2).

Съвместното командване на специалните операции е съорганизатор на Детския фестивал на знанието и движението ,,Пловдив 2024“. Той ще се проведе на 1 и 2 юни от 10.00 ч. до 16.00 ч. в централен парк „Цар Симеонова градина“ в Пловдив.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Човек дори да живее на село, ще получава стоки, поръчани по интернет. Доставката може да е до пощенската станция или на […]

 
Властта

Законът за въвеждане на еврото е приет от Министерския съвет и е изпратен в Народното събрание, обяви по време на парламентарния […]

 
Здраве и красота

Запечатаните шишенца с мастило за татуировки и перманентен грим, включително някои посочвани като стерилни, съдържат милиони потенциално опасни бактерии. Това показва […]

 
Жълто

Телевизионният продуцент Андрей Арнаудов и половинката му – бившия модел и ексбаскетболистка Емануела Толева, ще стават отново родители. Новината съобщи самата […]

 
 

към началото