твоята гледна точка
Засега БНБ само ще надзирава отпускането на кредити
Автор Vnews, добавено на 25.05.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

БНБ не вижда непосредствен проблем от ускореното ипотечно кредитиране, но вижда потенциален риск. Заради това централната банка е решила да смени подхода – от режим на статистическо наблюдение да премине към режим на надзорно наблюдение и отчетност от страна на банките как оценяват кредитите съгласно минимален набор от показатели.

Това обясни в интервю пред БТА управителят на централната банка Димитър Радев по повод решението на управителния съвет от началото на седмицата да задължи търговските банки да следят минимум шест показателя при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени със жилищни имоти.

Тези показатели са свързани със съблюдаване на съотношенията между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане, а също между размера на месечните плащания по обслужването на кредита и месечния доход на кредитополучателя, максималният срок по договора за кредит и др.

На този етап БНБ не налага конкретни задължителни нива на тези показатели, но такива могат да се определят, ако се наложи, обясни Радев.

Целта на предприетите мерки била да се формализира оценката на този риск и „да се подготви банковият сектор за адекватна реакция, ако този риск започне да се материализира“.

Според управителя на БНБ търговските банки действат адекватно към момента и затова предприетите от БНБ мерки в масовия случай няма сериозно да засегнат кредитополучателите. „Убеден съм, че реакцията на банките ще бъде такава и по отношение на решението на БНБ, с което се поставя надзорен акцент върху ипотечното кредитиране“, посочи Радев.

Решението на БНБ от началото на седмицата предизвика полемика дали с него централната банка на практика затяга правилата за ипотечно кредитиране или не. Факт е, че съобщението за взетото решение, е доста неясно и поражда тълкувания. От обясненията на управителя на БНБ пред БТА става ясно, че за момента единствената нова мярка е свързана с подобряване на отчетността – въпросните 6 показатели за кредитоспособността на клиентите, които банките би трябвало и сега да следят, ще се отчитат на тримесечие, а надзорът от страна на БНБ ще се засили.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото