твоята гледна точка
Наши учени приготвят хапче за дълголетие
Автор: trud.bg, добавено на 24.05.2024 година, в категории: Вести, Коментари (0)

В основата на продукта е мед, който може да удължи живота с 30%

Хранителната добавка ще е готова до края на годината

Чрез ЯМР учените изследват молекулите в меда

Наши учени разработват хапче за дълголетие, в основата на което е специфичен мед. Очаква се хранителната добавка да е готова до края на годината, съобщи пред “Труд news” проф. Милен Георгиев от института по микробиология на БАН. В основата на хапчето е мед, какъвто има само в определен район от страната, а проучвания на екип от учени вече са установили, че въпросният мед може да удължи живота с 30%.

Проф. Георгиев обясни, че от меда се получава субпродукт, който не съдържа захари, за да може добавката да се използва и от диабетици и от хора с непоносимост към захарите.

“Използвахме ядрено магнитен резонанс (ЯМР), чрез който установихме уникалността на използвания мед”, коментира ученият, който бе категоричен, че като химичен профил използваният за създаването на хранителната добавка пчелен продукт го има само в определен район на страната.

Учените са експериментирали в лаборатория по метаболомика, в която използват моделен организъм – кръгли червеи от вида C. Elegans, които имат високо генетично сходство с човека и са уникална система за изследване на затлъстяването и дълголетието. Установено е, че тези червеи спират да стареят, когато гладуват, и така могат да живеят два пъти по-дълго от нормалното.

“Имаме мутанти от тези червеи, които живеят двойно по-дълго и с използването им можем да установим не само с колко процента се удължава животът, но и по какъв механизъм става това”, каза проф. Георгиев. Той обясни, че и билките, и растителните екстракти, и медът са сложни химични смеси, които се влияят от условията на околната среда.

“Идеята ни е не да създадем продукт, който да се рекламира и да се продава шест месеца или година, а научно да го охарактеризираме под формата на метаболитен отпечатък. Т. е. да знаем абсолютно всичко, което има в продукта и какво е съотношението между съставките”, обясни ученият. Той не пожела да разкрие подробности около състава на меда, който е в основата на продукта и увери, че ще направи това след като патентът за добавката бъде одобрен.

Чрез ЯМР учените изследват молекулите в меда, които са над 100. Ако пчелата е пасла нещо различно ще се промени профилът на веществата.

“Когато използвате ЯМР можете да направите отпечатък – както нашите пръсти имат уникални отпечатъци, така и растенията, и видовете мед, и бактериите имат метаболитни отпечатъци, които ги правят специфични. И когато ние създадем продукт, който има специфичен отпечатък, можем всяка следваща партида да я стандартизираме по този начин. ЯМР е доста скъп метод, апаратурата струва много и затова голяма част от компаниите не го използват в стандартизацията”, обясни проф. Георгиев, който разработва хапчето за дълголетие с екип от фармаколози, фармацевти, молекулярни биолози, биотехнолози, хранителни инженери.

Професор Милен Георгиев пред “Труд news”: Започнахме със затлъстяването

През 2018 г. започнахме работа върху затлъстяването, а през 2021 г. когато бяхме напреднали в работата по затлъстяването се появиха данни, че има връзка между затлъстяването и продължителността на живота под формата на определени молекулярни пътища, които затлъстяването засяга и по този начин се променя и продължителността на живота. Започнахме изследвания и върху дълголетието.

Голямото предизвикателство на днешното време е създаването на продукт за удължаване на живота. Едната възможност е хранителна добавка, а другата – лекарствен продукт. Създаването на лекарствен продукт е изключително времеемко и скъпо начинание, затова сме се насочили към разработването на хранителна добавка.

Има фотопротективна активност

Проучват и орфеевото цвете, което е възкръсващо

Доста години работихме с орфеевото цвете, наричано още възкръсващо. Когато няма вода листната маса на цветето става кафява. В момента, в който получи вода под формата на роса, или дъжд, то отново става зелено и почва да цъфти, каза проф. Милен Георгиев.

Изследваме механизма на оцеляване на това цвете от години с идеята, че можем да го прехвърлим върху стопански значими култури.

Орфеевото цвете има отношение към стареенето – в него има вещества, които въздействат върху кожата – имат фотопротективна активност. Т. е. кожата по-малко старее, изложена на UV лъчи.

Тайната – зеленчуци и плодове от собствената градина, плюс агнешко, овче и козе месо

В Сан Панталео столетниците никога не свършват

Винаги на масата с чорба от боб или бакла

Румен Михайлов

Има в северната част на о. Сардиния едно село на име Сан Панталео, тоест Свети Пантелеймон, което се слави със столетниците. Постоянните му жители са някъде около 1000 души, като средно на петдесетина от тях се пада по един, в пола или панталони, надхвърлил стоте лазарника. И по стара традиция на патронния празник на селцето, който се чества и като у нас на 27 юли, столетниците се нареждат на площада пред малката църква, сядат на донесените от тях столове и множеството им се радва. А те си говорят – дядовците одумват без да им мигне окото подминаващите ги с усмивка млади жени, а бабите – ами корят наборите си, но без злоба, ей така, да се намират на приказка.

Всъщност не само Сан Панталео и Северна Сардиния, но и целият остров отдавна се славят като място, където столетниците никога не свършват. Като учените глави сравняват тази земя на дълголетници с другия подобен световен център на вечно младите старчоци – японския остров Окинава. Където климатът е подобен на сардинския, заформен от безкрая на морската шир, храсталака до безкрай и горите по планинските масиви. Но има една разлика, която е необяснима поне засега, тъй като засяга диетите на жителите на Окинава и Сардиния. Докато японците наблягат предимно на рибата и ориза, то сардинците предпочитат плодовете и зеленчуците. Като те и зърното за хляба им, трябва да бъдат от собствените градини или ниви, най-много могат да бъдат купени от комшия или от съседното село. И макар да газят вода, сардинците хапват по-рядко риба, като наблягат на агнешкото, шилешкото и козето месо. Предпочитат също така козе мляко вместо краве, а поне 2-3 дни в седмицата на масата им трябва да има бобена или бакляна чорба. Задължително пък е обядите и вечерите винаги да бъдат “украсени” с поднос домашно приготвено сирене и шише хубаво червено вино.

И работа, работа и пак работа, казват дядовците на мегдана в Сан Панталео, навсякъде, където е възможно – на полето, в дюкяна, вкъщи, та даже и в леглото!Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото