твоята гледна точка
4-дневна работна седмица е успешна за всички
Автор Vnews, добавено на 20.05.2024 година, в категории: Вести, Изборът, Коментари (0)

Текучеството на персонала е намаляло

Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени

100 години след „революцията“ на Хенри Форд

Концепцията за по-кратката четиридневна работна седмица не е нова, но в годините около пандемията и особено след нея постепенно започна да се превръща от мечта и експеримент в реалност.

Най-мащабното доказателство за това, че този нов модел на работа вече започва да се налага, е приключилият вече доста отдавна най-голям по рода си експеримент във Великобритания, за който разказва Си Ен Ен (CNN).

В рамките на този тест в периода от юни до декември 2022 г. на служителите в 61 организации и компании на Острова беше разрешено да изработят 80 на сто от обичайните работни часове, при условие че изпълнят 100 на сто от обичайната си работа.

При четиридневната работна седмица часовете за работа седмично спадат от 40 на 32, но принципно компаниите изискват обема на свършената работа да не намалява.

Концепцията се тества освен във Великобритания и в САЩ, Ирландия и други страни. В САЩ вече има и конгресмени, които се застъпват за идеята.

Близо година и половина след края на експеримента във Великобритания по-голямата част от компаниите, или точно 89 на сто, участвали в него, все още позволяват на служителите си да работят по този начин, а над половината (51 на сто) напълно са официализирали този работен модел, сочи доклад от един от организаторите на теста.

Проучването беше разпространено неотдавна от мозъчния тръст “Отономи” (Autonomy), организирал теста съвместно с неправителствените организации “Фор дей уийк глоубъл” (4 Day Week Global) и “Фор дей уийк Ю Кей кампейн” (4 Day Week UK Campaign) и изследователи от университетите в Кеймбридж и Оксфорд, както и от Бостънския колеж.

Докладът недвусмислено сочи, че намаленото работно време е било изключително благоприятно както за служителите, така и за компаниите. В края на тестовия период служителите са се чувствали по-добре физически и психически, радвали са се на по-добър баланс между работата и личния си живот и като цяло са били по-удовлетворени.

Очевидно успешният експеримент несъмнено ще предизвика още по-сериозен натиск върху работодателите да възприемат по-гъвкаво работно време.

И друго проучване, поръчано от сп. “Нюзуик” и реализирано от “Редфилд енд Уилтън стратеджис” (Redfield & Wilton Strategies) сред 4000 работещи американци, достига до подобни изводи. 63 на сто от тях апелират да се премине към четиридневна работна седмица, а 46 процента са на мнение, че това ще увеличи производителността им.

Сред различните възрастови групи най-силно за по-кратката работна седмица се застъпват младите хора. 74 на сто от тях изрично посочват, че биха желали да работят само четири дни седмично, а само 8 на сто са против.

Според аналитичната платформа Медиум (Medium) въпреки, че средностатистическият американец работи по 8,8 часа на ден, продуктивните часове се оценяват на едва 2-3 часа. Останалите около 6 часа на работа се губят в отлагане на задачи или други непродуктивни дейности. Идеалният брой работни часове на ден е около 3-4, а максимумът е 6 часа.

Като се има предвид, че науката подкрепя по-краткия работен ден, изглежда неразумно работодателите да изискват от работниците си да прекарват повече време в работа. Това е особено важно, като се има предвид, че толкова много работа вече се извършва от разстояние, при което “присъствието в офиса” вече не е основателна причина, посочват в Медиум. В анализа се отбелязва, че тенденцията “винаги на повикване”, при която служителите са на разположение чрез мобилни телефони и електронна поща не е добър отговор.

На финала си заслужава да споменем, че преди един век не кой да е, а Хенри Форд предлага въвеждането на 5-дневната работна седмица, като я противопоставя на шестте работни дни, но не променя трудовите възнаграждения. Тогава за прилагането на 5-дневния модел на Форд и необходимите промени в законодателството на САЩ са били необходими 14 години. Затова и експерти вече правят прогнози, че новите правила за работна 4-дневна седмица може да станат реалност след десетилетие.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Цените на горивата изкуствено ще бъдат повишени с допълнителна еко такса. Европейската комисия вече е решила от 2027 г. в схемата за търговия с квоти за въглеродни емисии бъдат включени горивата […]

 

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Следобед, главно над източните и планинските райони, ще се развива купеста облачност, но ще бъде […]

 

Днес над югоизточната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места интензивни, придружени […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още от Изборът
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото