твоята гледна точка
Край на мистерията за пирамидите в Египет
Автор Vnews, добавено на 19.05.2024 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да пренесат материалите, необходими за построяването им, защо в тях има скрити камери и много други.

Една от тези загадки обаче може да бъде разгадана, след като учени от Университета на Северна Каролина в Уилмингтън направиха революционно откритие 4700 години след построяването.

Всичко това е свързано с разположението на пирамидите – което може би не е това, което сте очаквали, но помислете.

Защо са прекарвали години и години в изграждането на тези мегаструктури, приблизително на едно и също място, в една линия ?

Ако погледнете пирамидите на Google Maps отгоре, всички структури са разположени приблизително в една линия, но странно, на пет мили от най-близкия водоем – река Нил.

Последното откритие озадачи експертите египтолози, но може би ще ни помогне да разберем древните египтяни.

Екипът, ръководен от Еман Гонеим, установява, че пирамидите може да са били построени, за да се извисяват над зелена зона по поречието на Нил преди много хилядолетия, която изглежда е включвала и разклонение на реката.

Откритите почвени проби и сателитните снимки показват, че 31 от пирамидите първоначално са били построени по протежение на 64-километровия клон на най-дългата река в света, който се е отличавал с пищна зеленина, разцъфтяваща по-навътре в пустинята.

Сега това е почти немислимо, но изглежда, че първоначалният план е бил именно такъв.

Сега учените смятат, че тази зеленина, наречена от изследователите Ахрамат, е била погребана под пясъка още преди завършването на пирамидите.

Изчислено е, че за завършването на постройките са били необходими 1000 години, а разклонението на реката може да е било важно за транспортирането на необходимите материали за построяването на пирамидите.

Както е обяснено в новопубликуваното проучване, изследователите обясняват: „Много от пирамидите, датиращи от Старото и Средното царство, имат кейове, които водят до клона и завършват с храмове в долината, които в миналото може да са действали като речни пристанища по него.“

Те смятат, че той е бил от решаващо значение за транспортирането на материали за работниците, работещи по изграждането на паметниците.

Очевидно е установено, че пътищата на редица пирамиди са свършвали на предполагаемите брегове на разклонението на река Ахрамат, тъй като екипът е използвал методи като геофизични проучвания и седиментни ядра, за да открие речни седименти и бивши канали под видимата повърхност.

Смята се, че засушаването преди около 4200 години може да е причината този клон на Нил вече да не съществува.

Водещият изследовател Гонейм заяви: „Нашето изследване предлага първата карта на един от основните древни клонове на Нил в такъв голям мащаб и го свързва с най-големите пирамидални полета на Египет.“

Това може да е първата стъпка в правилната посока, но по-нататъшните изследвания ще ни помогнат да разберем още по-добре тези мистериозни структури, пише GlasNews.bg.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Приходната агенция започва контролна кампания по морските курорти
Най-честите нарушители са заведения за бързо хранене, ресторанти, барове

Апелираме към клиентите да изискват своя […]

 
Властта

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна. Запрянов говори пред български журналисти в централата […]

 
Здраве и красота

Зеленчуците са съществена част от всяка здравословна диета. Те осигуряват основни витамини, минерали и фибри, необходими за оптимално здраве. Въпреки това, въпреки […]

 
Жълто

34-годишният певец е бил забелязан в Гърция с ливанската актриса Лайла Абдала, съобщават от „Page Six“.

Звездите били заедно на плаж и […]

 
 

към началото