твоята гледна точка
Даваш апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага
Автор: в. "24 часа", добавено на 18.05.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Собствениците на всяко жилище или стая, отдавани под наем краткосрочно на туристи, ще излязат от пълната анонимност, в която са сега.

Европейски регламент, публикуван преди дни в Официален вестник на ЕС, изисква всяка страна членка да въведе регистрация на тези жилища. Съответно платформите, които публикуват обяви – Airbnb, booking и други подобни, ще бъдат задължени да предоставят на държавните органи данни за всяка платена нощувка. А това означава, че няма как да се крият данъци.

Регламентът се обсъжда от миналата година, когато туристическият бранш в няколко държави поиска

регулация на тези места за настаняване,

защото подбиват хотелските цени. Тъй като регламентите имат директно действие, правилата влизат в сила, но не веднага, а от 20 май 2026 година.

Регистрационният номер ще се издава от туристическото министерство у нас, като това ще трябва да става само по електронен път, пише в регламента. Няма да е безплатно, но документът препоръчва издаването да е на “разумна цена”.

Самият регистрационен номер се придружава от самоличността на собственика, данни за контакт и адрес на обекта. Те обаче

няма да са публични,

а ще служат само за идентификация на собствениците пред държавните органи.

Въвеждат се и много изисквания за платформите, които служат за посредник между гостите и домакините. На първо място във всяка обява трябва да присъства съответният регистрационен номер на обекта.

Самите платформи са длъжни да дават на контролните органи данни за всяка трансакция – брой на платените нощувки, колко гости са отседнали и колко са платили. По принцип

това са доходи от наем,

които се облагат във всяка страна членка, включително и у нас, но досега нямаше механизъм за контрол. Данъкът върху доходите от наем в България е 10% от дохода, след като данъчната основа се намали с 40% за присъщите разходи.

Изключение да дават данни на държавата се прави само за платформи, които са с капацитет на малко предприятие или имат по-малко от 4250 публикувани обяви месечно. Това обаче е неприложимо за най-известните платформи, които

публикуват стотици хиляди обяви всеки месец

Голяма част от текста на регламента се занимава с техническите изисквания за предаването на тази информация, което също трябва да става по електронен път. Изискванията са като за фискалните касови апарати, които НАП следи в реално време.

Регламентът предвижда на всеки 2 години страните членки да докладват на Еврокомисията изпълнението на изискванията. Първият цялостен преглед на действието му ще се направи до 20 май 2031 г.

В много развити туристически градове в Западна Европа и сега има редица ограничения за краткосрочното отдаване под наем на жилища на туристи. Има и градове като Ню Йорк, които на практика забраниха тази дейност, като наложиха изискването домакините да присъстват в самото жилище, докато в него има гости, което е практически много трудно.

Във Виена пък ограничиха отдаването под наем на жилища за максимум 90 дни за цялата година, а в Париж – до 120 дни годишно.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Цените на горивата изкуствено ще бъдат повишени с допълнителна еко такса. Европейската комисия вече е решила от 2027 г. в схемата за търговия с квоти за въглеродни емисии бъдат включени горивата […]

 

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Следобед, главно над източните и планинските райони, ще се развива купеста облачност, но ще бъде […]

 

Днес над югоизточната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места интензивни, придружени […]

 
 

към началото