твоята гледна точка
Искат да плащаме ток и без да го ползваме
Автор: trud.bg, добавено на 18.05.2024 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Предлагат да бъде въведена “такса електромер” на база присъединена мощност

В повечето страни няма подобни такси

Скриха поисканото поскъпване на електроенергията от 1 юли

Домакинствата да плащат сметка за ток дори и за апартаменти и вили, в които никой не живее и няма потребление на електроенергия, искат електроразпределителни дружества.

От “Електроразпределителни мрежи Запад” са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) искане от 1 юли 2024 г. битовите абонати да плащат такса за достъп, която да бъде определена на база предоставена мощност за всеки ден от месеца. Така за месеците с 31 дни домакинствата ще трябва да плащат по-висока такса отколкото за по-късия месец февруари, ако КЕВР одобри искането.

От “Електроразпределение Юг” са внесли искане в КЕВР битовите абонати да плащат такса за достъп до електроразпределителната мрежа, която да бъде еднаква за всеки месец от годината и да бъде плащана за всяка точка на потребление. Това означава, че при евентуално одобрение от страна на КЕВР таксата ще трябва да бъде плащана за всеки имот, който е присъединен към мрежата и има отделен електромер, дори да става въпрос за гараж или необитавана вила.
В публикуваната от КЕВР информация поисканите цени от електроразпределителните дружества (ЕРП-та) за достъп до електроенергийната мрежа са скрити чрез “xxxx”. А от заявлението на “Електроразпределение Север” дори не става ясно дали и те искат битовите абонати да плащат такса да достъп, дори без за потребяват ток.

Да бъде въведена “такса електромер” от енергийните дружества искат от години, но досега не им позволяват. Подобна такса би засегнала собственици на ваканционни имоти, които са обитавани само през няколко месеца от годината, селски къщи и вали, в които не живеят постоянно хора, както и на много апартаменти в големите градове, в които никой не живее. Читатели на “Труд news” коментираха, че искането на ЕРП-та е подобно на това, някой да поиска да плащаме за бензин, само защото имаме автомобил, дори без да го караме, защото бензиностанцията има постоянни разходи, независимо от това дали днес решим да заредим гориво или не.

От “Електроразпределение Юг” дават и примери как в други страни потребителите плащат такса дори без да има потребление на електроенергия. Например в Австрия всички битови клиенти плащат фиксирана такса мощност обикновено в размер на 30 евро годишно и фиксирана такса за измерване. В Испания и Италия мрежовите тарифи за битови клиенти се състоят от три компоненти: такса точка на присъединяване, такса предоставена мощност, и такса за kWh пренесена енергия. В Холандия мрежовите тарифи за бита се определят изцяло от присъединената мощност. Във Франция разходите, предизвикани от крайния клиент за поддръжката на електроразпределителната мрежа, са изчислени като отношението между потребената енергия и присъединената мощност. Подобно е положението и във Великобритания. От предоставената справка от ЕРП-то става ясно, че в шест страни от ЕС плащат такса дори да не потребяват електроенергия. Това показва, че в останалите над 20 държави от ЕС няма такава практика, включително в страни като Германия, Португалия, Белгия, Румъния, Хърватия и Гърция.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Цените на горивата изкуствено ще бъдат повишени с допълнителна еко такса. Европейската комисия вече е решила от 2027 г. в схемата за търговия с квоти за въглеродни емисии бъдат включени горивата […]

 

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Следобед, главно над източните и планинските райони, ще се развива купеста облачност, но ще бъде […]

 

Днес над югоизточната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места интензивни, придружени […]

 
 

към началото