твоята гледна точка
Илияна Йотова в Харманли: Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат
Автор Vnews, добавено на 17.05.2024 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще бъде засилен през следващите години. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова след събитието „Сигурна зона за непридружени деца” в Центъра за бежанци в Харманли.

„10 години бяха необходими на европейските институции, за да направят европейското законодателство. България официално подкрепи Пакта за миграцията, но и тук започват нашите проблеми, защото само в рамките на две години трябва да достигнем стандарти, които нямаме. Независимо от многото усилия на различни нива в България, за съжаление се запазиха текстовете, в които основната тежест за миграционните вълни и потоци ще поемат държавите на външните граници на ЕС, каквато е и страната ни“, каза тя.

Вицепрезидентът подчерта, че с новия пакт се поставят още по-сериозни условия към страната и добави, че на границите ще трябва да бъде извършено всичко – от идентификацията на влизащите мигранти до тяхната реадмисия. „Не съм сигурна, че разполагаме с този ресурс и за това казвам, че следващите две години ще са много тежки за страната ни, за да можем да влезем в рамките на гласуваните европейски закони“, обясни Йотова, цитирана от БТА.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също коментира проблема с мигрантите. Ето как:За пореден път данните от анализа потвърждават трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. От началото на годината до момента 12 хиляди граждани на трети страни са направили опит за незаконно преминаване на границата, за същия период на миналата година – те са 42 хиляди. Много по-малко са и случаите на задържания във вътрешността на страната, по-малко са и тези на вход и изток, капацитетът на специалните домове за временно настаняване в  МВР са запълнени до 25%. Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов преди откриването на събитието „Сигурна зона за непридружени деца” в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли.

По думите му има много по-малко задържани във вътрешността на страната. „Положението е изключително спокойно. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи са със запълнен капацитет не повече от 25%“, добави Стоянов.

„От началото на миграционния натиск към страната ни през далечната 2013 г. до днес всички извървяхме дълъг и труден път, но неизменно следвахме целта си – да изградим нужния капацитет и като европейска държава да изпълним отговорностите си към тази целева група деца. Важна стъпка в тази посока беше развитието на националната правна рамка за непридружените деца чужденци, която беше липсваща основа за надграждане на националната ни система, определяне на отговорностите на всички участници в процеса на обгрижването им и взаимодействия между различните институции. С поредица от промени в основните нормативни актове бяха създадени нужните гаранции за защита на основните права на непридружените деца чужденци“, заяви той, цитиран от пресслужбата на МВР.

Паралелно с това стартира изграждането на административния капацитет на институциите за работа на отговорните служители с тази специфична целева група деца. МВР целенасочено започна специализирана подготовка на полицейските служители, които влизат в първи досег с тези деца към момента на установяването им и идентифицирането им като непридружени. Основна част от обученията бяха реализирани с ценното сътрудничество на представителствата на агенциите на ООН в България“, заяви министър Стоянов.

Той подчерта, че към днешна дата идентифицирането на непридружени малолетни и непълнолетни лица, задържани при опит да преминат нелегално границата ни, е приоритет за всички институции, които осъществяват първоначален прием. Единствено по този начин може да бъдат осигурени  защита  и адекватни грижи на тези деца.

В приветствието си Кристина де Бройн, ръководител на УНИЦЕФ в България, оцени високо и благодари на вътрешния министър и неговия екип за съвместната работа и задълбочаващото се сътрудничество в името на закрилата и сигурността на децата.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Цените на горивата изкуствено ще бъдат повишени с допълнителна еко такса. Европейската комисия вече е решила от 2027 г. в схемата за търговия с квоти за въглеродни емисии бъдат включени горивата […]

 

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Следобед, главно над източните и планинските райони, ще се развива купеста облачност, но ще бъде […]

 

Днес над югоизточната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места интензивни, придружени […]

 
 

към началото