твоята гледна точка
Университетите на протест заради заплати
Автор: Труд, добавено на 14.05.2024 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

На 20 май всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер. Това съобщиха в свое отворено писмо Съвета на ректорите по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование, които предвиждат увеличаване на заплатите на академичния състав и уточняват, че действията са безпрецедентни от 1989 г. насам.

От 1 януари тази година в бюджета на държавата има 39 милиона лева, които са гласувани и трябваше да осигурят увеличение на заплатите и тези на асистентите да станат 2100 лева. След промени в ЗВО, от 1 април те трябваше вече да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната и да станат 2516 лева. Нито едно двете увеличения обаче не е факт.

“Съветът на ректорите определя 20 май като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра. В тези действия може да бъде включено и реално блокиране на ключови артерии в страната”, пишат ректорите в писмото си.

На 24 май всички преподаватели и учени ще се включат в шествията по повод празника с протестни ленти заради пълното разминаване между думите и делата на българските политици и държавници, категорични са от съвета.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Допълнителните мерки за контрол на жилищното кредитиране на БНБ няма да променят политиките на търговските банки по отпускането на заеми, но […]

 
Властта

Социологическо изследване на агенция „Медиана“ показва пренареждане на политическата карта по-малко от месец преди изборите „2 в 1“.

Резултатите отреждат първа позиция […]

 
Здраве и красота

Сънищата са нашият таен свят, в който се озоваваме, когато отидем в царството на Морфей. В него можем да летим, да пътуваме, […]

 
Жълто

На 24 април 2013 г. се случва хуманитарна катастрофа, отнела живота на над хиляда души. 8-етажна фабрика за дрехи се срива […]

 
 

към началото