Например, за да прочистят кръвоносните си съдове, хората премахват мазните храни от диетата си. Кокошите яйца също са в списъка.
Кардиологът Константин Иванов предупреждава, че хората не трябва да се отказват от маслото, яйцата и заквасената сметана, за да намалят холестерола.
„Трябва да се съсредоточите върху умерената им консумация и да се съветвате с лекарите“, казва специалистът.
Яйцата съдържат много холин, който премахва „лошия“ холестерол, отбеляза кардиологът.
Друг продукт, който може да се бори с излишния холестерол в организма, е овесената каша. Бета-глюканът, съдържащ се в продукта, се комбинира с някои от богатите на холестерол жлъчни киселини в червата, като помага за отстраняването им от тялото.
Диетологът Лиза Атенскас съветва да се избират минимално обработени овесени ядки – колкото по-малко обработени, толкова по-добре се усвояват и имат по-нисък гликемичен индекс. Кашите, които се варят за 2-5 минути, няма да донесат никаква полза, добави лекарят.