твоята гледна точка
Минималната пенсия ще нараства бавно до 620 лв.
Автор Vnews, добавено на 05.05.2024 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Разходите за изплащане на пенсии се увеличават до 11,2% от брутния вътрешен продукт

Таванът на пенсиите от 3400 лв. остава поне още три години

Минималната пенсия ще стане 580,57 лв. от 1 юли тази година и 618,89 лв. от средата на 2025 г. Това става ясно от Конвергентната програма на България, където е направена прогноза за икономическото развитие и провежданите управленски политики през следващите три години. Конвергентната програма на България се изпраща в Брюксел, за да покаже в каква посока е предвидено развитието на страната.

В периода 2024-2027 г. е предвидено пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември на предходната година, да се индексират ежегодно от 1 юли по така нареченото “швейцарско правило”) – с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от инфлацията през предходната календарна година. Със същите проценти от 1 юли всяка година ще бъдат увеличавани и размерите на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и на социалната пенсия за старост, както и на свързаните с тях пенсии и добавки, пише в Конвергентната програма.

В бюджета за настоящата година вече е предвидено увеличение на пенсиите с 11% от 1 юли. Така минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне от 523,04 лв. на 580,57 лв. От средата на следващата година прогнозата е прилагането на “швейцарското правило” да доведе до увеличение на пенсиите с 6,6%, като минималната ще стане 618,89 лв. От средата на 2026 г. и 2027 г. увеличението на пенсиите ще бъде съответно с 4,6% и 3,8%, като минималната ще достигне съответно 647,36 лв. и 671,96 лв.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии за целия период 2024-2027 г. е предвидено да остане на сегашното ниво от 3400 лв. От началото на настоящата година максималният осигурителен доход беше увеличен на 3750 лв., но размерът на максималната пенсия остана без промяна. През периода 2025-2027 г. е планирано увеличение на максималния осигурителен доход, става ясно от Конвергентната програма. Но не е посочено конкретно увеличение. От Министерство на финансите още през мината година се опитаха да разработят формула за ежегодно автоматично вдигане на максималния осигурителен доход, но в крайна сметка беше приет  прага от 3750 лв. и беше оставено при гласуване на бюджетите за следващите години да бъде решаван какъв ще бъди максималният осигурителен доход.

През следващите три години е планирано да продължи увеличението на минималния осигурителен доход и на минималната заплата. Това ще доведе до ръст на приходите в бюджета от данъци и осигуровки върху доходите на хората, но поне засега не е предвидено вдигане на тавана на пенсиите, а само индексиране на пенсиите по “швейцарското правило”.

През настоящата година много хора ще получат още едно увеличение на получаваните пенсии, освен индексирането с 11 на сто от 1 юли. От средата на годината размерът на така наречените “вдовишки” добавки се увеличава от 26,5 на 30 на сто от размера на пенсията на починалия съпруг/съпруга.

Пред тази година разходите за пенсии ще нараснат с 2,482 млрд. лв. спрямо миналата година и ще достигнат 10,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. През 2027 г. разходите за пенсии ще нараснат до 11,2% от БВП, но след това делът на разходите за пенсии от БВП ще започне постепенно да намалява, достигайки 9% в периода 2042-2050 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мрачно време ни очаква днес. Порои застигат 8 области в страната. Жълт код за обилни валежи е обявен за днес, 22 май, в областите Монтана, Враца, София-област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград […]

 

Днес е голям празник. Денят на нестинарите! На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в […]

 

Над западната половина от страната днес облачността ще е предимно значителна, след обяд – купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи […]

 
 

към началото