твоята гледна точка
Не вдигаме телефона на шефа, освен ако…
Автор Vnews, добавено на 01.05.2024 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Все по-често работодатели възлагат задачи на наетите от тях хора по телефон, имейл или друго средство за комуникация след изтичане на работното време. Това показва доклад на КНСБ за нарушенията на работодателите през миналата година.

Но с последните промени в Кодекса на труда специално е записано, че работникът или служителят не е длъжен да отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка, освен когато в индивидуалния или в колективния трудов договор са уговорени условия, при които това е допустимо.

Все по-често има случаи работодатели да не плащат дължимите суми при командировка. През миналата година дневните пари при командировка бяха увеличени на 20 лв., когато е без преспиване, и на 40 лв., когато е с преспиване.

Работници се оплакват и от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата. Както и от практиката да не плащат за положен извънреден труд.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото