твоята гледна точка
От края на май вадят новите лични карти, по-скъпи ще са
Автор Vnews, добавено на 24.04.2024 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и на безсрочни документи.

Новите лични документи може да започнат да се издават още в края на май, когато би трябвало цялата система за израбтвонето им да е готова да заработи.

„Очакваме фирмата изпълнител по договора да създаде техническа възможност, а също така очакваме и в най-скоро време предложените законодателни промени да влязат в сила“, каза Стоян Стефанов, директор на дирекция „Български документи за самоличност“ – МВР.

Законодателните промени са необходими, защото отпада издаването на безсрочни лични карти за хората, навършили 58 години.

„Това е съобразено с Европейското право и съгласно европейските регламенти не се предвижда издаване на безсрочни лични карти на граждани на Европейската общност. По тази причина е предвидено личните карти, които до момента издавахме като безсрочни на лица над 58-годишна възраст, вече от 18-годишна възраст до 70-годишна възраст да бъдат с 10 годишен срок на валидност. А лицата, които са навършили 70-годишна възраст ще имат право да изберат: 10-годишна валидност или 30-годишна валидност“, поясни Стоян Стефанов пред БНТ.

Така в информационните масиви ще се разполага и с максимално актуална снимка на възрастните хора, с която да се намали вероятността за злоупотреби. Новите лични карти имат повече защити срещу фалшификации.

„Снимката ще бъде по-голяма, по-ясна и по-контрастна. И най-съществената новост е, че в новата лична карта ще има електронен носител на информация“, каза Стефанов.

Първоначално в чипа на личната карта ще бъдат въведени биометричните данни – снимката на притежателя й и два пръстови отпечатъка.

„Записването на биометричните данни на електронния насител на информация ще направи личната карта по-лесна за използване при преминаването на лицата през граница и при тяхното пътуване“.

Така хората, които притежават нова лична карта, ще могат да преминават през електронните гишета за граничен контрол, както това става сега, но само с международен паспорт.

„А на по-късен етап ще бъде записана и електронна идентификация на лицата. Тогава българските граждани ще могат да я използват за работа във виртуална следа за използване на електронните услуги, които се предоставят от държавата. И съответно с нея да дават електронни волеизявления“, каза Стоян Стефанов и поясни: „Тя ще служи като квалифициран електронен подпис.“

Новите технологии и влагането на чип за електронна информация налагат и промяна на цената на новите лични карти. Предложението е таксата за обикновен срок на издаване да бъде 30 лева.

Бързата услуга за издаване за срок от 3 дни ще струва 60 лева, а експресната услуга – в рамките на 8 часа – ще струва 150 лева. Експресно издадените документи обаче ще могат да се получават само от София, но ще могат да се заявяват във всяко едно районно управление на територията на страната. Запазва се безплатното издаване на първа лична карта на навършилите 14 години, както и за хората, навършили 70 години.

„За лицата, които са в неравностойно положение и с трайно намалена работоспособност, или със степен на увреждане 50% и над 50% да се запази изключително намален размер на таксата за лична карта. В случая предложението е 3 лева“.

Предложението за промяна на тарифата за издаване на лични документи трябва да бъде одобрено от правителството. От началото на следващата година ще започне издаването и на нови задгранични паспорти. Те също ще бъдат с подобрена защита от фалшфициране, като ще се предлага и издаването на паспорти с 10 годишен срок на валидност.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита в седмичната си статистика повишение на цените на някои основни хранителни стоки, […]

 
Властта

Предлагат да бъде въведена “такса електромер” на база присъединена мощност
В повечето страни няма подобни такси

Скриха поисканото поскъпване на електроенергията от 1 […]

 
Здраве и красота

Сънищата са нашият таен свят, в който се озоваваме, когато отидем в царството на Морфей. В него можем да летим, да пътуваме, […]

 
Жълто

На 24 април 2013 г. се случва хуманитарна катастрофа, отнела живота на над хиляда души. 8-етажна фабрика за дрехи се срива […]

 
 

към началото