твоята гледна точка
Задържат продажбите на имоти в очакване на поскъпване?
Автор Vnews, добавено на 23.04.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Предвиждат повишаване на цените на имотите при влизане в еврозоната

Има тенденция да строят по-големи сгради с повече жилища в тях

Търсенето е по-голямо от предлагането

Редица собственици на жилища, които са планирали продажба, изчакват в очакване на по-високи цени, казаха брокери. След влизането на България в еврозоната очакванията са за покачване на цените на къщите и апартаментите и затова много собственици не бързат да продават. Разбира се, на пазара има и хора, които виждат, че цените са високи и смятат, че сега е добър момент да продават и да реализират печалба.

След приемане на еврото очакванията са да нарасне търсенето от чуждестранни купувачи – граждани, фирми и инвестиционни фондове. В момента основно купувачите на пазара в страната са българи. При навлизането на повече чуждестранни купувачи търсенето на жилища ще нарасне.

Предлагането на жилища в големите градове на страната и в момента е по-малко от търсенето, което води до покачване на цените. На пазара има голямо разнообразие от имоти ново строителство, от които купувачите могат да избират. Но предлагането не е достатъчно, за да отговори на търсенето. Затова продават голяма част апартаментите още на етап в строеж.

Тенденцията на пазара на имоти е да строят по-големи сгради с повече жилища в тях заради все по-трудното намиране на парцели. Мащабните проекти са знак, че инвеститорите имат смелост да ги стартират и завършат, коментират брокери. Във всички големи градове създават изцяло нови жилищни зони или преобразяват бивши индустриални зони, което спомага и за по-добра градска среда.

Редица фактори допринасят за активността на пазара на имоти. Сред тях са нарастването на доходите на хората, ниската безработица и ниските лихви по кредитите. Но основните причини за голямото търсене на имоти е желанието на хората да живеят в собствено или в по-голямо жилище, както и желанието да инвестират парите си в недвижима собственост. Най-голямо е търсенето на жилища ново строителство, защото при тях и общите части на кооперацията и външният вид на сградата са по-хубави отколкото при старото строителство. При новото строителство използват качествени съвременни строителни материали, а самите сгради са енергийно по-ефективни.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е голям празник. Денят на нестинарите! На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

През 313 […]

 

Над западната половина от страната днес облачността ще е предимно значителна, след обяд – купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи […]

 

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали […]

 
 

към началото