твоята гледна точка
Драстичен спад на чуждите инвестиции
Автор Vnews, добавено на 18.04.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

През първите два месеца спадът е с 65,6%

Има вложения за 260 млн. евро

Преките чужди инвестиции в страната за периода януари–февруари 2024 г. са в размер на 260 млн. евро, обявиха от БНБ. Чуждите инвестиции са с 497 млн. евро, или с 65,6% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества и плащания по сделки с имоти в страната) през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро. Той намалява с 44,8 млн. евро спрямо същия период на миналата година. Нетните вложения на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти през януари и февруари са 0,04 млн. евро, при 3,2 млн. евро година по-рано.

Реинвестираната печалба през януари и февруари е положителна и възлиза на 270,8 млн. евро, при 758,3 млн. евро година по-рано. Промяната в нетните задължения между дружества с чуждестранно участие и преките чужди инвеститори е отрицателна и възлиза на минус 27,2 млн. евро, при отрицателна стойност от 62,5 млн. евро за януари–февруари 2023 г. Това означава, че българските дружества връщат повече заеми към компаниите майки зад граница, отколкото са новите кредити.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е голям празник. Денят на нестинарите! На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

През 313 […]

 

Над западната половина от страната днес облачността ще е предимно значителна, след обяд – купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи […]

 

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали […]

 
 

към началото