твоята гледна точка
По 100 лева великденски добавки, но не за всички пенсионери
Автор Vnews, добавено на 13.04.2024 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Парламентът реши окончателно – великденски добавки ще има за пенсионерите под линията на бедност. Те ще бъдат под формата на еднократна помощ от 100 лева. 

Депутатите записаха в Закона за бюджета за месец април 2024 г. да се изплаща еднократна сума в размер на 100 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Предложението бе гласувано със 138 гласа „за“ и 42 – „въздържал се“. Според приетите текстове законът влиза в сила от 1 април.

Депутатите, обаче, отхвърлиха предложението на „БСП за България“ всички пенсионери да получат по 50 лева за великденските празници. Депутатите гласуваха предложението на левицата отделно. Предложението беше отхвърлено с 42 гласа „за“, 44 – „против“ и 89 – „въздържал се“.

Георги Свиленски предложи прегласуване, като коментира, че „трябва да е ясно лицемерното отношение към българските пенсионери“. След повторното гласуване предложението всички пенсионери да получат по 50 лв. добавка за Великден бе отхвърлено с 44 гласа „за“, 32 – „против“ и 101 – „въздържал се“.

НОИ дава великденските добавки преди празниците

Междувременно подуправителят на Националният осигурителен институт (НОИ) Весела Караиванова-Начева заяви, че НОИ има готовност и ще изплати с индивидуална ведомост заедно с пенсиите за месец май и великденските добавки.

Тя отбеляза приетото от Народното събрание изменение в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), с което задължава НОИ да изплати съответните добавки по 100 лв. за групата на пенсионерите, които получават доход от пенсии до линията на бедност.

Караиванова-Начева припомни, че пенсиите се изплащат от 7-о до 20-то число. „Ще ги изплатим преди Великден, за да могат хората да ги получат така, както е предвидено за съответните празници“, уточни тя.

Тя посочи, че трябва да направят среща с „Български пощи“, защото по-голямата част от пенсионерите получават своите пенсии и добавките чрез тях. Създали сме съответната организация. Днес ми предстои разговор и среща с „Български пощи“, за да мога да видя какъв е техният график.

„Имаме готовност. Каквото е необходимо колегите по места ще направят и в събота, и в неделя, така че да могат да достигнат тези суми до хората за празниците“, увери тя.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото