твоята гледна точка
Започва първата национална кампания за ранно откриване на рак на дебелото черво
Автор Vnews, добавено на 11.04.2024 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

У нас започна първата национална кампания за ранно откриване на рак на дебелото черво. Въпреки че от 2 години България има антираков план, а колоректалният рак е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване, тази кампания е организирана и финансирана от частна фондация.

Помислили са за всичко, така че да улеснят максимално хората и да избегнат и най-малкото неудобство. Като дори това да поискаш от фармацевтите контейнерче за фекална проба.

„Това са едни специални комплекти, които сме подготвили за улеснение на хората. Те съдържат контейнер, в който може да бъде дадена пробата за фецес. Информационна листовка както и бланка за самата лаборатория, където може да се извърши и самото изследване“, каза Елена Джамбазова от Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Не всяка аптека партнира в тази кампания, но контейнерчето за проба струва стотинки. В този първи национален скрининг се включват 300 лаборатории, които правят изследвания в цялата страна. Не се изисква специална диета, тестът е имунохимичен, бърз, безболезнен и много чувствителен. Индикатор е за скрити или окултни кръвоизливи.

„Показва не наличието на рак. Той е сигнал, ако е положителен, че човекът трябва да отиде да му се направи колоноскопия“, каза д-р Недялко Калъчев – ръководител на медикодиагностични лаборатории.

Сред тестовете тук излизат и някои положителни. Ако в последствие колоноскопията открие рак, той вероятно ще е в начален стадий и човекът със сигурност има добри шансове да бъде излекуван. Извън кампанията цената на този тест е под 5 лева, пише БНТ.

„Пренебрежимо евтин е тестът спрямо останалите консумативи и реактиви в лабораторията и е предназначен именно за такива скринингови кампании“, каза д-р Калъчев.

Бюджетът, който фондацията с лични средства заделя за тази кампания, е милион и половина лева.

Евтин, бърз и сигурен тест, освен добро здраве, може да спести стотици милиони за лечение. При това без проблем се финансира от касата. Всички условия за масов, непрекъснат и некампаниен скрининг, са налице. Тогава?

„Това е проблемът на наредбата за профилактиката, че този тест отсъства там. Което води до това, че хората нямат рефлекс да го изписват, да го назначават, да го пропагандират. В случая става дума за убеждение. Още повече че тестът не е свързан с боцкане. Става дума за фекална проба“, обясни д-р Недялко Калъчев.

Въпреки че имунохимичният тест е наличен от години и всички знаят предимствата му, неясно защо той е отпаднал от профилактичния пакет, определен с наредба на здравното министерство. Освен това никой няма грижата да информира хората, пък дори и личните лекари, че тестът над 50 години е повече от препоръчителен.

„Ние в момента паралелно правим и кампания специално насочена към личните лекари, които инструктираме как да информират и как да насочат пациентите към този скрининг. Ние се опитваме да създадем един работещ модел, който в някакъв момент може да бъде лесно приложен от държавата“, посочи Джамбазова.

Освен за колоректален рак, здравната система не е виждала и скрининг за рак на белия дроб. Въпреки високото ниво пушачи и преоборудването с компютърни томографи. Необяснима е и липсата дори на идея за включванетои на по-достоверни тестове за рак на шийката на матката и възможност да се елиминира това заболяване въобще. Но от министерството на здравеопазването днес нямаше кой да отговори на въпросите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото