твоята гледна точка
До 2030 г.: Завършват магистрала „Хемус“
Автор Vnews, добавено на 11.04.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

До 2030 г. ще бъдат завършени магистралите “Хемус” и “Рила”, ще бъде даден и старта на магистрала “Черно море”. Това заяви инж. Ясен Йорданов, председател на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” по време на конференция, организирана по повод 30 години от създаването на Българска браншова камара “Пътища” (ББКП). В периода от 2030 г. до 2050 г. е планирано да бъдат развити и пътищата по направлението Север-Юг.

Трябва да развиваме пътната мрежа, за да ни дава възможност за бързо придвижване и комфорт при пътуването, каза Ясен Йорданов. От думите му стана ясно, че е подготвен проект на Стратегия за развитие на пътната инфраструктура за 2024-2030 г. Стратегическото планиране гарантира, че ресурсите се използват ефективно, каза Ясен Йорданов. За да бъде взето решение кои пътища да бъдат изграждани и ремонтирани се взимат предвид редица показатели като обем на трафика и гъстота на населението. Това приоритизира проектите, които дават най-голяма възвръщаемост, които имат най-голяма полза за обществото, обясни Ясен Йорданов.

Над 20 хил. души работят в пътните фирми, каза инж. Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на ББКП. Ако бъдат добавени и фирмите във веригите от доставки, пътните фирми влияят върху живота на 150 хил. души. А освен това те влияят върху комфорта при пътуване на всички български граждани.

Българските фирми изтласкаха чуждестранните компании от пазара в страната. Над 95% от строителството, ремонта и поддържането на пътища се изпълняват от членове на ББКП, каза председателят на камарата Стефан Чайков. Имаме основание да се гордеем с постигнатото, допълни той. Политическите турбуленции през последните три години засегнаха и нашия сектор, продължи Стефан Чайков. Непознаването на спецификите и трудностите на работата ни доведе до негативно отношение в обществото, но ББКП работи това да бъде променено, допълни той. В най-трудните моменти пътната гилдия се обедини както никога досега. Единството ни убеди държавните институции, че Пътната камара е незаобиколим фактор, каза Стефан Чайков.

Според Управителния съвет на ББКП предизвикателството пред бранша е човешкият фактор. Ако не бъдат взети мерки, за да бъде привлекателна работата на пътния строител и не бъдат привлечени младите хора, в бъдеще ще загубим конкурентно предимство, заяви инж. Стефан Чайков.

За ремонт на пътища не може да бъдат ползвани пари от ЕС

Брюксел може да смени правилата за финансиране

Пускат процедура за зарядни станции

Правилата за финансиране от ЕС при строителството на пътища може да бъдат променени.

В Брюксел обсъждат промени във финансирането при строителството на пътища. Един от вариантите е след 2027 г. да бъдат залагани цели и, ако те бъдат постигнати, получаваш определени пари. Това обясни Мартин Георгиев, председател на управляващия орган на програмата “Транспортна свързаност” по време на конференция по случай 30 години Българска браншова камара “Пътища”.

Мартин Георгиев обясни, че в другите страни, независимо от конюнктурата, има последователност в приоритетите на държавата. Пример за това е пристанището в Констанца, Румъния, което е свързано със всички видове транспорт. Като пропуск у нас той посочи, че още не е осъществен проект за интелигентни транспортни системи. От Брюксел очакват да видят от нас действия в тази посока. С пари от ЕС ще бъдат финансирани магистрала “Струма”, обходният път на Габрово, включително тунел под Шипка, и магистрала Русе-Велико Търново. Но в настоящия програмен период парите от ЕС няма стигнат и за трите проекта.

Предстои откриването на процедура за изграждане на зарядна инфраструктура за електрически автомобили, каза Мартин Георгиев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е голям празник. Денят на нестинарите! На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

През 313 […]

 

Над западната половина от страната днес облачността ще е предимно значителна, след обяд – купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи […]

 

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали […]

 
 

към началото