твоята гледна точка
Живко Коцев посочил Асен Василев като човек на Паскал, служебното правителство иска освобождаването му
Автор Vnews, добавено на 10.04.2024 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Асен Василев по хасковска линия имал връзка с цигарената контрабанда на Паскал. Финансовият министър се опитвал да кадрува в МВР като искал от министър Калин Стоянов да назначи близък до контрабандистите за началник на Хасковската полиция. МВР шефът му се опънал, след което Асен Василев започнал да реже и или бави финансирането на проектите на МВР.

Това е разказал на втория си разпит пред разследващите от Комисията за противодействие на корупцията защитен Свидетел №3, за когото вече и децата знаят, че е главният секретар на МВР Живко Коцев. За да спаси кожата и двата пъти Коцев се явявал доброволно да дава показания. След като на 3 април разказал за връзката на Бойко Рашков с аверите на Паскал в Хасково – Марин и Стефан Димитров, на 4 април Коцев дошъл да говори за Асен Василев. Същия ден – както е характерно за един особен тип мъже, главният секретар на МВР се оплакал на премиера Николай Денков, че го подлагат на натиск, но иначе е верен на ПП.

Докато Коцев е в болнични заради слаб стомах, сайтът “Афера” публикува негови снимки с пудел – най-вероятно кучето на младия Стефан Димитров, позирало с пачки от цигарена контрабанда и на банкет с участието на Бойко Рашков.

Служебното правителство прие решение, с което предлага на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) главен комисар Живко Коцев и за освобождаването му от длъжност, това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Правителственото решение е прието неприсъствено.

На 4 април Коцев обяви, че напуска поста по собствено желание. Тогава той мотивира решението си с това, че е решил да продължи реализацията си извън редиците на МВР.

„През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на МВР. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото“, това съобщи внезапно подалият оставка главен секретар на МВР във връзка с решението си да напусне системата.

„Професионалната ми биография до момента е свързана изцяло с МВР. В този смисъл решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение. Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот. На хилядите достойни полицаи, пожарникари и спасители благодаря от цялото си сърце за дългогодишната ни съвместна работа. Знам колко е трудно в сложна обстановка да запазите мотивацията и енергията си. Пожелавам Ви здраве, смелост и решителност. Поклон пред ежедневния Ви неуморен труд! Нека успехът винаги съпътства всички настоящи и бъдещи служители на МВР!“, заяви тогава той.

Ден по-късно главният секретар обяви, че оттегля подадената си оставка, която била провокирана и подадена под натиск.

„Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка, защото тя не е мой личен акт. Тя беше провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск“, заяви Коцев на извънреден брифинг от Министерския съвет в присъствието на премиера в оставка Николай Денков.

„Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години. Кариерата ми е преминала в правоохранителните структури. Първоначалната ми реакция бе на огромно разочарование, обида и болка за отношението към мен. Забелязвам, обаче, че срещу мен се развива грозна кампания. Срещу мен стои сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист. Мен и моите близки“, посочи той.

Премиерът в оставка Николай Денков потвърди всичко казано от Коцев и допълни: „Познавам професионализма на господин Коцев и знам, че е посветен на работата си. Поисках лична среща с него, като проведохме доста дълъг и откровен разговор, в който се оказа, че всъщност той е подал тази молба за напускане под натиск, както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата“, посочи Денков и уточни, че за ситуацията е информиран и президентът Румен Радев: „При това положение се разбрахме, че аз няма да придвижа процедурата по уволнението по същество. Така че ви информирам, че няма да бъде придвижена тази процедура и президентът знае, а и е съгласен, че при тази ситуация не е редно“.

Живко Коцев потвърди и появилата се информация, че от ДАНС са правили обиск в дома и офиса му заради акцията в агенция „Митници”.

„На 3 април бях поканен да съдействам на образувано наказателно производство. Явих се в КПКОНПИ и прокуратурата, след което на по-късен етап бяха извършени определени процесуални действия в служебното ми помещение и дома ми. Всичко останало, което се твърди по повод колосални финансови и парични средства и други нелепи твърдения, не отговаря на истината”, категоричен бе той.

На 8 април акад. Николай Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев.

Ръководителят на Наказателната колегия на ВКС разпореди преписката, образувана по сигнал на министър-председателя в оставка, да бъде предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор.

В мотивите на разпореждането на ВКС се казва, че в писмото на акад. Денков от 8 април са посочени факти и обстоятелства, станали му известни при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател и които пораждат основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов: „Излагат се твърдения, че на 3 април спрямо Живко Коцев от страна на и. ф. главен прокурор е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР, с участие на административния ръководител на СГП и в присъствието на нейния заместник и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията“.

Към писмото е приложение заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на България, в който също се твърди оказване на психологически натиск за подаване на оставка.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото