твоята гледна точка
Специална боя ще спасява градовете от лятната жега
Автор Vnews, добавено на 09.04.2024 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Използването на боя за противодействие на ефекта „градски топлинен остров“ не е новост, но скорошен експеримент в реални условия показва колко ефикасен може да бъде този подход.

Изследователи от Технологичния университет “Нанянг” (NTU) полагат специалната боя върху покривите, стените и пътните настилки в индустриална зона в Сингапур. Първото по рода си проучване, публикувано в Sustainable Cities and Society, разкрива, че боята може да бъде ключов инструмент за превръщането на градските райони в по-приятни места за работа и игра в един затоплящ се свят.

Досега повечето проучвания върху ефектите на „студената“ боя са били базирани на симулация или тествани в умалени модели. Изследователите от NTU се заемат да проучат въздействието ѝ в реалния свят. След като покриват част от града с такава боя, те сравнят температурите и нивата на комфорт със съседната непокрита с боята зона. Изследователите измерват движението на въздуха, температурата на повърхността и въздуха, влажността и радиацията в продължение на два месеца. Те откриват, че покритата област от застроените повърхности отделя с до 30% по-малко топлина. Това води до 2°C по-хладни температури в най-горещото време на деня.

Съдържайки добавки, които отразяват слънчевата топлина, боята успешно намалява повърхностното поглъщане и излъчване на топлина. Покритите със студена боя покриви отразяват 50% повече слънчева светлина и абсорбират до 40% по-малко топлина през най-горещото време в слънчев ден в сравнение с конвенционалните покриви.

„Нашето проучване предоставя доказателства, че повърхностите, покрити със „студена“ боя намаляват натрупването на топлина и допринасят за охлаждането на градската среда“, казва водещият автор на изследването, д-р Киран Кумар Донту.
Констатациите от проведения експеримент могат да бъдат много полезни в градове, които търсят бърз и евтин начин за борба с опустошителните и влошаващи се ефекти от горещите вълни. Намаляването на количеството топлина, абсорбирана в градските структури, може също така да направи сградите по-хладни и да намали нуждата от климатизация на закрито.

(От nationalgeographic.bg)Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи финансови задължения в сравнение с тези на заетите на пазара […]

 
Властта

Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще […]

 
Здраве и красота

Кайсиите, или абрикосите, са вкусни и сочни плодове, които са пълни с полезни витамини и минерали.

Те са известни със своята сладка […]

 
Жълто

Дъщерята на Ари Булон, който твърди, че е син на Ален Делон, е поискала от съд в Женева да назначи разреши […]

 
 

към началото