твоята гледна точка
Слънчевото затъмнение идва с мощни слънчеви бури
Автор Vnews, добавено на 07.04.2024 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Пълното слънчево затъмнение на 8 април, при което Луната ще закрие нашата звезда, ще съвпадне с пика на слънчева активност, характеризиращ се с мощни експлозии с изхвърляне на маса от горния му слой – короната. Уникалното е, че ще се виждат с просто око като усукана спирала и ще блестят с преливащи се цветове. Ще са по-ярки в сравнение с други изригвания. Според соларния физик Скот Макинтош

Слънцето ще прилича на ядосан таралеж.

Явлението ще се наблюдава първо в Мексико, а после през южните американски щати ще стигне до Ню Йорк и Мейн, а накрая до Северния Атлантически океан. В зависимост от местоположението пръстенът ще е видим между 2 и 4 минути и половина. В България няма да е възможно, но американците ще виждат изхвърлянето на плазма от короната на Слънцето. При този процес се случват повече изригвания, геомагнитни бури, полярни сияния и земетресения. На 23 и 24 март март Земята бе ударена от най-силната геомагнитна буря от 6 години насам заради пика в активността на нашето светило. Тя изкриви магнитното поле на планетата, като стигна само за 8 минути до нас.

До следващата година ще наблюдаваме множество силни изригвания, които може да нарушат и комуникациите.

В момента се намираме в максимума или в средата на 11-годишния цикъл. Освен с бури, етапът се характеризира и с

доста земни трусове.

Те обаче не са толкова разрушителни, колкото ще бъдат до 2 – 3 години. Тогава на нашата звезда ще протекат друг тип процеси, водещи до опустошителни разтърсвания на земната кора.

Това обясни проф. Боян Киров от Института по космически изследвания и технологии пред „24 часа – 168 истории“, след като в последната седмица земните пластове се разместиха на много места.

Най-близо до нас беше земетресението в Никшич, Черна гора, на 14 март с магнитуд от 5,7. Преди това на 8 март имаше трус от 4,8 на Додеканезките острови (на границата между Гърция и Турция). Най-силното пък беше на един от островите Фиджи на 27 март – 6,7 по Рихтер.

Двата процеса на Слънцето, водещи до повече трусове в момента и след 2-3 години, са от различно естество. При първия, който се случва сега, движението на земните пластове се определя от т.нар. слънчеви петна, които в периода на нарастващ цикъл са много повече, отколкото при намаляващ. Те представляват магнитни полета, в които плазмата е по-хладна и затова от Земята се виждат в тъмен цвят. От тях се изхвърля слънчева маса. Тя се движи заедно с магнитното поле и ако потокът е насочен към нашата планета, води до магнитни бури. Колкото повече петна има, толкова по-голяма е вероятността за изстрелване на магнитната маса, изригване на магнитни бури и оттам – земетресения.

По време на 11-годишния цикъл те постепенно се увеличават. Към петата-шестата година стават между 80 и 180.

После започват да намаляват, за да стигнат до около 20, а в изключително редки случаи до 0, обяснява професорът.

При втория процес на Слънцето, който се очаква към 2026 – 2027 г., броят и силата на земетресенията са обусловени от високоскоростния слънчев вятър. Негов източник са дупките в слънчевата корона.

При ултравиолетово излъчване изглеждат тъмни. Също като петната те са източници на магнитни полета, но предизвикват по-бърз слънчев вятър, геомагнитни бури и земетресения с голяма сила – с магнитуд над 5.

Учените дълго време твърдяха, че няма начин да се предскаже кога ще се разместят земните пластове и с каква сила. Но съвременните средства вече дават голяма доза оптимизъм в това отношение.

Два екипа откриха начини да се разбере предварително дали идва трус. Единият е чрез изкуствен интелект (ИИ), а другият – чрез оптичната мрежа за доставка на интернет.

В първия случай американски сеизмолози от Остин, Тексас, успяват да

прогнозират със 70% точност събития

в рисков район в Китай. При това достатъчно рано – една седмица преди събитието. Работили са над проекта 7 месеца. ИИ е засякъл активността, която предстои, след като е бил обучен какво е било характерно в последните 5 години за тази област.

От 14 реални земетресения е пропуснал едно и е предвидил 8, които така и не са се случили, пише сп. „Смитсониън“. Някои изследователи смятат, че използвайки базата с данни за дейността на конкретно сеизмично активно място, ИИ може да пресметне дори магнитуда. Но засега това не е масово приложимо.

Също с изкуствен интелект европейски учени са изработили нова карта на земната кора, анализирали са процесите, които протичат, и са проследили динамиката на разломите, за да прогнозират бъдещи трусове.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото