твоята гледна точка
„Зомби“ вирус стряска света. Ето какво причинява
Автор Vnews, добавено на 07.04.2024 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова разкри подробности за новия „зомби“ вирус, който стряска целия свят. Става дума за стрептококова група А инфекция, която обичайно причинява кожни инфекции или ангини. Стрептококовите инфекции са разпространени в цял свят, разбира се, но точно този вариант всъщност на заболяване, на токсичен шоков синдром протича много, много тежко. Но да имаме предвид и че всъщност се касае за потиснат имунитет поради COVID пандемията, коментира проф. Христова.

По думите ѝ на този етап рискът за страната ни е минимален. „Категорично нямаме случаи в последните години на „зомби“ вирус у нас. Имали сме преди доста години“, допълни тя.

„Стрептококовите инфекции обаче са все по-чести в постковид ерата, с различни локализации. От Япония обръщат внимание на повишаващ се брой случаи, при които имаме т.нар. токсичен стрептококов синдром, т.е. симптоми, които се дължат на отделяне на токсините и ензимите на стрептококите в кръвта. Става дума за една системна инфекция и за интоксикация. Тези токсини всъщност довеждат до редица увреждания на вътрешните органи, на мускулите, като се стига до тяхната лиза, некроза, автосмилане. Така че дори малък на брой случаи, всъщност протичането е доста тежко и с немалка доза фатални усложнения“, каза още професорът.

Проф. Христова поясни, че стрептококите не са само в гърлото или на кожата, или някъде другаде – те са в кръвта и с това всъщност могат да засегнат вътрешните органи. „Това са бактерии и е много важна разликата, защото те са много чувствителни на една голяма група антибиотици, т.е. на много групи антибиотици, така че лесно се лекува. Но трябва и бързичко да се лекува, преди да е станала системната инфекция“, допълни тя.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи финансови задължения в сравнение с тези на заетите на пазара […]

 
Властта

Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще […]

 
Здраве и красота

Кайсиите, или абрикосите, са вкусни и сочни плодове, които са пълни с полезни витамини и минерали.

Те са известни със своята сладка […]

 
Жълто

Дъщерята на Ари Булон, който твърди, че е син на Ален Делон, е поискала от съд в Женева да назначи разреши […]

 
 

към началото