твоята гледна точка
Партиите отвориха предизборната кампания
Автор Vnews, добавено на 04.04.2024 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Още преди да е ясна датата на предсрочните парламентарни избори, партиите откриха кампанията. От задочните им диалози през медиите засега изплуваха 3 основни опорни точки.

Тема №1: Чия любов с ДПС е била по-силна

Кой е по-близък с Делян Пеевски изведоха като основна тема помежду си ПП-ДБ и ГЕРБ. Което предизвика председателя на ДПС да стане арбитър в спора: Призовавам Кирил да помни какво сме говорили, да не се срамува от това. Говорили сме винаги да работим за държавата с тях, всеки ден сме били заедно. Ще видим народът как ще ни подреди, може пак да сме заедно. Гледам, Борисов говори за 150-160. Но може да се случи, че ние с Кирил да управляваме, Борисов да е в опозиция. Това Борисов също трябва да го разбере – кой е казал, че задължително трябва да управлява.

Точно преди 2 месеца тогава все още партньорите в (не)коалицията Кирил Петков и Бойко Борисов пак разменяха стрели по темата кой е по-близък на Пеевски.

В приятелски и политически смисъл – и двамата са ми много близки, много ги обичам и двамата, каза тогава Пеевски заради спора кой кого води в кабинета на Борисов. И допълни: Взехме да ставаме като гаджета. Предполагам, че тоя кръг, който се събираме, не харесваме мъже. Надявам се. Аз не харесвам.

Още тогава шефът на групата на ДПС разказа как всеки ден работят заедно – сутрин са в неговия кабинет, ходят при Петков, после и в този на Борисов. След месец пък избухна с репликата за “мазното турско кафе”, което и Христо Иванов пил в скута му, а после се отричал от ДПС.

Всъщност темата като тон за кампанията зададе в събота Кирил Петков, когато на конгреса на “Промяната” обясни как ГЕРБ и ДПС са едно и ги призова да си признаят. Днес направи същото: Ние казваме честно, че сме в явна коалиция с ДБ. ГЕРБ и ДПС също трябва да заявят честно, че и те са в коалиция. Освен това разказа, че Пеевски бил човекът, с когото трябва да се говори, стане ли дума за ГЕРБ и ДПС. Той взема решения и за двете групи. Да, някой път се говори и с Борисов, но реално, ако трябва да се вземат решения, се говори с него, обясни Петков.

Изключително се забавлявах от неговите твърдения. Мога да ви кажа едно – с Кирил съм работил много по-добре, много по-лесно и много по-често. Не мога да разбера – ние, ако така гледаме, сме по-скоро в коалиция с него, отколкото с Борисов, отговори обаче Пеевски. Било така, защото Борисов е по-ангажиран и го няма постоянно в парламента, докато Петков бил постоянно там.

Накрая председателят на ДПС призова “Кирил да не влиза в тези дребни интриги”. Пеевски напомни колко хубави неща са направили заедно и посъветва ПП-ДБ да спрат с популизма, да си готвят изборите по места, пък като се видят резултатите, ще говорят за управлението.

През медиите на Петков реши да отговори и Бойко Борисов. Извади справка за броя проекти, внесени от депутатите на 3-те формации – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Ако го сметнем по трънския курс – близо 50 законопроекта, по 3 пъти да сме се виждали – прави 150 пъти. От 270 дни на правителството

над 150 дни сме били заедно трите партии, обобщи Борисов.

Увери, че не се срамува от ПП-ДБ, а Христо Иванов направил добра конституция и не било вярно, че се разграничава от нея. А тезата си, че и при 151 депутати не иска да управляват само с ДПС лидерът на ГЕРБ защити така: В едно правителство и в едно парламентарно мнозинство трябва да има по-широка палитра от подкрепа.

Тема №2: Нефтът ни все руски, но (не) браним Москва

И докато изясняваха взаимната любов, стана ясно, че лидерите се разбрали да има анкетни комисии и за „Балкански поток“, и за „Лукойл“. Темата енергетика явно ще е №2 в кампанията, тя пе вдигната и около драматичните преговори по ротацията.

ПП-ДБ обвиняват ГЕРБ, че са обслужили Москва със строежа на „Балкански поток“ и държавата не печели нищо от него, а ГЕРБ и ДПС – че бившите им партньори са бранили руските интереси през дерогацията за рафинерията.

„Балкански поток“ е 100% български, изцяло на територията на България. 100% акциите са на българите. Към днешна дата има 1,309 млрд. чиста печалба. Няма такъв бизнес, такова държавно предприятие, което да носи такъв огромен принос в пари на българите, настоя Борисов.

Но допусна: Ако и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция – още днес може да внесат решение и да спрем „Балкански поток“. Или, ако искат, защото това сме го обсъждали с колегите –

защо не го пуснат

на приватизация, знаете ли какви пари ще вземат за него?

Готови сме веднага и на двете решения.

От Солун през Петрич влизат между 8 и 10 млн. руски газ в България, защити Борисов проекта. „Колкото и да не им се иска на колегите, само руска молекула има в нашите тръби“, допълни той.

Тема №3: Кой ще даде на пенсионерите повече

Раздаването на пари пък е третата традиционна предизборна тема. Само ден след като бе внесено, социалната комисия под председателството на Деница Сачева прие предложението на ГЕРБ и ДПС пенсионерите под прага на бедност да получат по 75 лв. добавка за Великден.

„Възраждане“ се опита да ги качи на 100 лв., а БСП ще предложи добавките да са диференцирани според размера на пенсиите, но да се дават на всички, а не само на най-бедните пенсионери. ПП-ДБ пък държат на записаното в бюджета – вместо добавки за някои сега,у през юли всички възрастни да получат 11% увеличение на пенсиите.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото