твоята гледна точка
НАТО подсилва фронта си на Изток с 40 000 бойци
Автор Vnews, добавено на 30.03.2024 година, в категории: По света, Коментари (0)

Пактът създава „санитарен коридор“ срещу атака на Москва

Групировката в България включва войници от Албания, Гърция, Черна гора, Северна Македония, Турция и САЩ

Осем тактически формирования ще разубеждават Русия да не напада алианса

НАТО е изградил „санитарен кордон“ на Изток чрез увеличаване на военното  си присъствие с цел противопоставяне на евентуална руска агресия – научиха журналистите, акредитирани към Главната квартира на алианса в Брюксел.

„Това е ясен стратегически избор, който е в синхрон със схващането на политическото и военното командване, че важен компонент от доктрината за възпиране и отбрана на НАТО е военното му присъствие в източната част на територията под негов контрол“, уточнява военният съюз в комюнике. „Агресията на Русия срещу Украйна само засили увереността във важността на засиленото ни присъствие на „източния бряг на Европа“, включващо военни кораби, самолети, но преди всичко хора“, пише още в съобщението.

Става дума за около 40 000 готови за бойни действия военнослужещи, разпределени в общо осем тактически групировки, които са дислоцирани по цялата източна граница на алианса – от балтийските страни, през Полша, Румъния и до България. „Тези формированията са за защита, а не за настъпление срещу противник“, подчертава командването на пакта.

Всяка от осемте групировки има задачата да осигури необходимата бойна готовност за бързо и мощно реагиране при агресия или заплаха за такава. Имайки предвид постоянните и разнообразни военни маневри на Русия близо до границите на страните-членки на алианса, тези групировки ще бъдат обект на непрекъснати промени в тяхната стратегия и боеспособното им укрепване. По-конкретно, това укрепване предвижда повече оборудване, трупане на запаси от оръжия и боеприпаси, увеличаване на способностите за реагиране на интегрираните системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, постоянно актуализиране на регионалните планове за отбрана, създаването на тясно профилирани сили, предназначени за защита на конкретни съюзници под особена заплаха.

На Североизточното крило на НАТО ще бъдат разгърнати четири бойни групировки, като на тази в Естония личният състав и въоръженията са гарантирани от Франция и Исландия, а координатор е Великобритания. Цели  10 партньори участват в оформянето на бойната групировка в Латвия – Албания, Чехия, Исландия, Италия, Черна гора, Северна Македония, Полша, Словакия, Словения и Испания, а действията им ще ръководи Канада. На формированието в Литва координатор ще бъде Германия, а военнослужащите ще бъдат от Белгия, Чехия, Люксембург, Холандия, Норвегия и САЩ.

В Полша оперативното управление на разположения там контингент е поверено на САЩ, на чието подчинение ще бъдат военнослужащи от Хърватия, Румъния и Обединеното кралство. Четирите североизточни бойни групирования – в Естония, Латвия, Литва и Полша, са под върховното командване на НАТО посредством североизточния щаб на Многонационалния корпус на алианса в Шчечин, Полша.

Другите четири бойни групировки, дислоцирани в югоизточния квадрант на НАТО и по-точно в България, Румъния, Словакия и Унгария, са под командването на намиращия се в унгарския град Секешфехервар щаб на пакта, който работи в тясна координация с щаба в Букурещ. От въпросните четири формирования Италия координира това в България, в което участват с личен състав Албания, Гърция, Черна гора, Северна Македония, Турция и САЩ. Италия пък е „участваща нация“ в групировката в Унгария, заедно с Хърватия, Турция и САЩ, като последните са и координатор. В Румъния бойната групировка с военнослужещи от Белгия, Люксембург, Северна Македония, Полша, Португалия и САЩ е координирана от Франция, докато тази в Словакия е под ръководството Чехия, която координира разположените там военнослужащи от Германия и Словения.

НАТО в момента провежда най-голямото си военно учение от Студената война насам Steadfast Defender с участието на над 90 000 войници, в което ще бъде тествана реакцията на пакта при евентуална атака от страна на Русия.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като […]

 

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 
 

към началото