твоята гледна точка
Народният театър с най-много награди и тази година – 4 икара
Автор Vnews, добавено на 29.03.2024 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Искам да се обърна и да поздравя всички вас, номинирани актриси. Никога не знаеш какво печелиш, когато губиш.

Това каза холивудският актьор Димитър Маринов, преди да връчи наградата “Икар” за водеща женска роля. Отличието грабна Весела Бабинова за ролята си на Анджела в първия си моноспектакъл “Пистолет в торнадо”.

Мария Каварджикова излезе на сцената с една от внучките си.
Мария Каварджикова излезе на сцената с една от внучките си.

Церемонията по традиция се проведе в Народния театър “Иван Вазов” точно на Световния ден на театъра (27 март). Тази година наградите се връчиха за 50-и юбилеен път под мотото “Бойно поле за действие”. Водещи на събитието бяха младите младите актьори Стелиан Радев и Катрин Гачева, които се отличиха със свежо чувство за хумор. Специален гост на церемонията бе вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Искам да благодаря на Луиза Григорова, която хареса този текст за себе си, но беше достатъчно голям приятел и професионалист, за да каже, че аз ще се справя по-добре”, каза Бабинова, след като получи наградата си. Тя приела ролята, защото била убедена, че това представление никога няма да се получи. “Пожелавам на всички никакво отпускане в древните неща и да не се взимаме много на сериозно”, каза още Бабинова.

Минути след нея Пенко Господинов спечели наградата за водеща мъжка роля. Това е първият му “Икар”. Призът му бе връчен за ролята на Иполит Матеевич Веробянинов в “Седемте стола”. Господинов поздрави и своите колеги – Георги Гоцин и Захари Бахаров, които бяха номинирани и също “заслужавали не по-малко от него да спечелят”. “Позволете ми да посветя тази награда на моите родители, които никога не са ме гледали, нямаха тази възможност, но през всичките тези години те всяка вечер са в салона. Аз играя за тях и знам, че те с голямо вълнение и още по-голямо недоумение гледат какво върша на сцената”, каза Пенко Господинов.

Пенко Господинов с “Икар” за водеща мъжка роля
Пенко Господинов с “Икар” за водеща мъжка роля

Голямата награда за изключителен принос към българския театър отиде при Мария Каварджикова, която благодаря на Бог, на родителите си, на съпруга си и на петте си момичета, които ѝ създават емоции (две дъщери и три внучки бел.авт.). “Благодаря и на публиката, която ме дарява с толкова много енергия всяка вечер, емоция, невинаги посилна за моята индивидуалност”, каза Каварджикова след дълги аплодисменти.

Димитър Маринов целува ръката на Весела Бабинова, преди да ѝ връчи наградата. Зад тях са водещите.
Димитър Маринов целува ръката на Весела Бабинова, преди да ѝ връчи наградата. Зад тях са водещите.

По време на церемонията беше излъчено видео на връчването на “Икар” за чест и достойнство от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев на Вечеслав Парапанов.

Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи наградата на Министерството на културата на директора на Народния театър Васил Василев. “След словото идват делата, след делата – прогрес. На добър час”, каза Василев. Впрочем тази година Народният театър има 4 награди. (Виж в карето). Миналата година имаше 7 отличия.

“Много рядко в човешката история има моменти, когато реалността полудява до такава степен, че въображението не може да насмогне. Когато си пред такава полудяла реалност, това, което ти остава да направиш, е да включиш фенерче и да направи коридор. Без радост е много трудно да се живее и мисля, че хората, които правят театър, би трябвало да акумулират тази енергия и да предават на хората това с всички средства, които днешният ден ни предлага”, каза режисьорът Явор Гърдев, който взе “Икар” за “Хага” в категорията “Най-добър спектакъл”.

Васил Бинев развесели публиката, след като взе наградата за дублаж при мъжете. “Сигурен съм, че Кязъм – това име на герой от турски сериал, не ви говори нищо, както и тези номинации са ви малко досадни и непонятни. Защото не гледате телевизия. Аз също не гледам. За хората, които гледат, тази награда е важна. А на нас, текстачетоха, ни дава особено самочувствие и ни приобщава към този красив празник”, каза Бинев.

ОСТАНАЛИТЕ НАГРАДИ:

За режисура – Боян Крачолов за “Петрови в грипа и около него”

За поддържаща женска роля – Александра Василева за Библиотекарката, Медицинската сестра и Персефона в “Петрови в грипа и около него”

За поддържаща мъжка роля – Вълчо Янев за Дядото във “Всички наши тела”

За дебют – Калоян Желев за Кристофър в “Странна случка с куче през нощта”

За куклен театър – “Тайната на Ленхен”, Държавен куклен театър – Стара Загора

За постижение в кукленото изкуство – Наталия Гочева за сценографията на “Ясен и Омая”

За сценография – Борис Далчев (сценография) и Кънчо Касабов (костюми) за “Хага”

За авторска музика – Милен Апостолов за “Преображението”

За съвременен танц и пърформанс – Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова за “Есмералда и Раймонда”

За майсторско техническо осъществяване – “Метаморфози”, Драматичен театър “Никола Вапцаров” – Благоевград

За цирково изкуство – Трио Балкански (Тициано, Мари и Натали) за номера им ,,Летни кънки”

Наградата на “Акт-Унима” за значим принос в развитието на българското куклено изкуство – проф. Васил Рокоманов

За вариететно изкуство – артистите “Валермо” – Валери Моцев и Светлана Стефанова

За атракционно и сценично изкуство – трупа “Палячи” за огнено-светлинния спектакъл, който е колаборация с “Пирокинезис”

За критически текст – “Българският театър 1945 – 1989”

За драматургичен текст – Лило Петров за “Ботушът”

За дублаж при жените – Милица Гладнишка за Урсула в ,,Малката русалка”

За съвременна музика – Deep Zone Project за песента и видеото – Punta Can.

За преподавателска дейност – доц. д-р Биляна Томова

Наградата на публиката за най-добър куклен спектакъл – “Ясен и Омая”, Държавен куклен театър – Русе

Наградата на публиката за драматичен спектакъл – “Пистолет в торнадо”

Наградата на публиката за съвременен танц и пърформанс – “Есмералда и Раймонда”

Награди на Министерството на културата за постигнати високи резултати в областта на театралния мениджмънт и творческа дейност – Държавен куклен театър Стара Загора и Народен театър “Иван Вазов”

Весела БабиноваСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като […]

 

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 
 

към началото