твоята гледна точка
Инвестициите изостават заради политическата несигурност
Автор Vnews, добавено на 25.03.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Основна задача според МВФ е намаляване на неравенството в доходите

Инфлацията е все още висока и е предизвикателство пред приемането на еврото

Нямаме нужда от програма за подпомагане от МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) е институция, която подпомага държави, изпаднали в затруднения, както и извършва преглед на икономическото и финансово състояние и дава препоръки. България няма нужда от програма за подпомагане от МВФ и като активен член на организацията си сътрудничи с нея и е оценявана.

Редовните мисии на МВФ включват екип от експерти, които дискутират икономическото развитие с българските институции, за да изготвят своите редовни доклади. След всяка мисия, те публикуват и резюме от наблюденията си, отправят препоръки, а по-подробен доклад се очаква да бъде представен около средата на годината.

Заключителните изявления обикновено са посветени на икономическите резултати и перспективи, фискалната политика и необходимостта от реформи, структурните проблеми и решения и развитието на финансовата система. Проблемните сектори се разглеждат по-подробно, а на останалите се отделя по-малко внимание. Прави впечатление, че на финансовия сектор и макропруденциалната политика е посветен един параграф, което е свидетелство за по-добрата оценка. Най-голямо внимание (както и в моите статии) логично се обръща на фискалната политика.

Обща оценка на икономическата ситуация и предложени мерки

Екипът на МВФ посочва, че икономическият растеж се забавя през 2023 г., като потреблението се стимулира от нарастването на заплатите и пенсиите, но инвестициите изостават поради политическата несигурност и забавянето на усвояването на средствата от ЕС. Тази лаконична оценка за инвестициите е проблемна, тъй като те се обвързват само с публичния сектор – политически и административни фактори. Инфлацията е оценена като все още висока спрямо сходни икономики и е предизвикателство пред приемането на еврото. Това е доказателство за реализма в моите предупреждения, че “инфлационната ваканция” с ненавременни административни мерки няма да доведе до трайно намаление на инфлацията, а само ще разстрои дългосрочни механизми на финансиране и ценообразуване.

Прогнозите са за ускоряване на растежа и продължаващо намаляване на инфлацията, които са вътрешно противоречиви, както е посочено и в оценката на рисковете, които действат в обратна посока за двата показателя. Дори и да има ускоряване на растежа, то може да се дължи само на вътрешното търсене, което неминуемо води до стимулиране на инфлацията.

Този лаконичен анализ трябва да обвържем с частта в която се предлагат структурни мерки. Тя, като заглавие, е ориентирана към повишаване на жизнения стандарт. Като цяло социалният елемент е застъпен в много голяма степен в изявлението на МВФ, което води до отдалечаване на някои от препоръките от реалистичната представа за пазарните процеси. Тази част започва отново с напомняне, че са необходими реформи, за да постигнем успешна интеграция в еврозоната. Фокусът е върху реалната конвергенция, която е бавна и се характеризира с относително ниска производителност, недостатъчни инвестиции и влошени перспективи пред потенциалния растеж. Едно от решенията е навременното изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост, което е по-скоро стандартен съвет, тъй като наваксване на изоставането е нереалистично.

На преден план като реформи са изведени борбата с корупцията, реформирането на съдебната система, съблюдаването на върховенството на закона и отпадането от сивия списък, отнасящ се за прането на пари и финансирането на тероризма. Това са важни условия за нормално функциониране на всяко демократично общество, но е необходимо общо разбиране за същността и практическото им осъществяване, което изключва опитите за монополизирането им.

Инвестициите в инфраструктура и човешки капитал са също традиционна препоръка, която обхваща основни фактори на производство. В инфраструктурата са визирани транспортните и комуникационните мрежи, като са пропуснати редица други проблеми, свързани с водоснабдяване, третиране на отпадъци, благоустройство и др. Развитието на човешкия капитал се свързва с лошите резултати в образованието, липсата на достатъчно мерки за обучение през целия живот, несъответствието с нуждите на пазара на труда, както и с достъпа до и качеството на здравеопазването. Споменати са и развитието на дигиталните умения и предизвикателствата пред работната сила от изкуствения интелект. Подобно формулиране на мерките предполага известно развитие на човешкия капитал, но в рамките на наличния. Липсва изключително важната препоръка за облекчаване на изискванията при внос на квалифицирана работна ръка.

Препоръките за зеления преход не предполагат запазването на енергийната сигурност, тъй като не са насочени към развитието на базови мощности, а напротив – към ограничаването на въглищата, които са наличен природен ресурс и важна част от енергийния микс. Подобна рамка може да доведе до икономии на енергия, но при допълнително ограничаване на производството в промишлеността.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като […]

 

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 
 

към началото