твоята гледна точка
И биоземеделието се оказа… вредно
Автор Vnews, добавено на 22.03.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Органичното земеделие често се изтъква като по-устойчиво решение за производство на храни, което използва естествени форми на контрол на вредителите, за да насърчи екологичното отглеждане на плодове и зеленчуци.

Но ново проучване, публикувано в списание Science на 21 март показва, че разширяването на биологичните обработваеми площи може да доведе до увеличаване на употребата на пестициди в околните небиологични полета, което компенсира някои ползи за околната среда.

Изследователите установяват, че тези вредни „ефекти на преливане“ могат да бъдат смекчени, ако биологичните ферми са групирани заедно и географски отделени от конвенционалните ферми.

„Въпреки политическите усилия за увеличаване на обема на биологичното земеделие, продължават да съществуват ключови пропуски в знанията за това как биологичното земеделие влияе върху околната среда“, казва водещият автор Ашли Ларсен от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Въпреки че практиките на биологичното земеделие като цяло подобряват условията на околната среда, като например качеството на почвата и водата, компромисите не са много добре проучени.

Например, биологичните полета биха могли да приютят повече полезни видове, които се хранят с насекоми, като птици, паяци и хищни бръмбари, и по-малко вредители. Или пък липсата на химически пестициди и генетично модифицирани семена може да означава, че в тях се срещат повече вредители.

За да разберат това, Ларсен и колегите му анализират данни за около 14 000 полета в окръг Керн, Калифорния, в продължение на седем години.

В окръг Керн се отглеждат култури с висока добавена стойност, включително грозде, дини, цитрусови плодове, домати, картофи и много други, което го прави един от най-ценните райони за производство на земеделски култури в Съединените щати.

Екипът съпоставя цифровизирани карти на полетата и отглежданите на тях култури с данни за приложенията на пестициди и за това дали дадено поле има сертификат за биологично производство.

„Заобикалящото ни биологично земеделие води до увеличаване на употребата на пестициди на конвенционалните полета, но също така води до по-голямо намаляване на употребата на пестициди на близките биологични полета“, казва Ларсен, като ефектът се проявява най-вече при инсектицидите, които са насочени специално към насекомите.

Нивото на пестициди в конвенционалните полета намалява, колкото по-далеч са те от биологичните полета.

Ситуацията обаче може да бъде напълно коригирана, ако биологичните полета бъдат групирани заедно, установяват изследователите въз основа на по-малко подробен анализ на национално ниво, който също са извършили.

„Пространственото групиране на биологичните полета и пространственото разделяне на биологичните и конвенционалните полета би могло да намали екологичния отпечатък както на биологичните, така и на конвенционалните обработваеми земи“, заключава екипът./dnes.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като […]

 

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 
 

към началото