твоята гледна точка
Голям трус в Германия! Работещите бягат в други държави
Автор Vnews, добавено на 18.03.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Остра липса на специализирана работна ръка кормози Германия и компании, браншови организации и синдикати са единодушни, че за разрешаването на този проблем е необходимо привличане на специалисти от чужбина.

Фирмите търсят служители в цяла Европа, понякога и в целия свят, възлагат на агенции да им доведат персонал от далечни страни, а политици пътуват до много страни в Латинска Америка и Азия, където рекламират Германия като място за работа. В края на януари президентът Франк-Валтер Щайнмайер дори посети с тази цел Тайланд и Виетнам.

Проблемът се изостря допълнително от отчетливата тенденция много студенти след завършването на германски университети да се насочват към кариерно развитие в чужбина, пише германското издание „Виртшафтсвохе“.

Близо 20% от посещаващите университет в Германия считат, че в чужбина имат по-добри перспективи за кариера, сочи проучване на сайта за търсене на работа „Джобвели“ (Jobvalley) и университета в Маастрихт. Сред анкетираните 13 процента пък са посочили, че имат твърдо намерение да напуснат Германия.

Най-силно перспективите за кариера в чужбина привличат изучаващите природни науки (23%), медицина и здравни науки (27%), а най-много студенти с категорични намерения да потърсят късмета си зад граница има сред изучаващите икономически науки (18%).

Сред основанията за скептицизъм относно професионалните възможности в страната е икономическото положение. Над една трета от анкетираните оценяват моментното състояние на най-голямата европейска икономика, както и бъдещите перспективи като (по-скоро) лошо. Също толкова участници в допитването оценяват положението като (по-скоро) добро.

„Много се говори как да се доведат квалифицирани кадри от чужбина – това е правилно. Същевременно обаче трябва да задържим собствените си специалисти в страната и да създадем по-добри перспективи“, посочва ръководителят на „Джобвели“ Клеменс Вайц.

Липса на перспективи в Германия посочват най-вече студентите от мигрантски семейства, независимо дали са завършили училище в страната или не. Сред получилите средното си образование в Германия 17,5% отбелязват, че искат да напуснат, след като вземат университетската си диплома. Сред получилите средно образование в чужбина и пристигнали в Германия за висше образование, този дял достига дори 20 на сто.

По този начин германската система е изправена пред опасността да „загуби всеки пети или шести студент от мигрантски семейства“, отбелязва Вайц.

За тази тенденция принос има и политическият климат и крайнодесните настроения, допълва той.

Студентите от мигрантски семейства са и по-скептично настроени към икономическото положение. Сред завършилите средно образование в Германия 45 процента определят моментната ситуация като (по-скоро) лоша, а над половината са на мнение, че икономиката се развива (по-скоро) зле.

Значителни различия се наблюдават в отговорите на мъжете и жените. Значително по-малко студентки оценяват текущото положение на икономиката като (по-скоро) добро спрямо колегите си мъже. Докато 42 процента от мъжете дават положителен отговор за икономическото бъдеще, то също толкова жени го определят като (по-скоро) лошо.

По проучването, което се провежда от 2012 г., са анкетирани общо над 420 000 души, а актуалните резултати са изведени на база отговорите на над 12 300 студента от цяла Германия.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването на сглобката ще е трудно да се използва наратива, че […]

 

Обрат с времето. Неприятните изненади започват още преди обяд, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на […]

 

Над източната половина от страната ще бъде облачно с валежи от дъжд. На места валежите ще са интензивни и значителни по […]

 
 

към началото