твоята гледна точка
Продават мобилните телефони по нови правила
Автор Vnews, добавено на 12.03.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

На етикета ще пише колко пъти може да бъдат изпускани

Още при покупката трябва да е ясно доколко смартфонът може да бъде ремонтиран

Целта е пестене на електроенергия

Нови правила въвеждат за продажбата на мобилни телефони и таблети. Още при покупката на смартфон или таблет хората ще трябва да имат информация за това колко пъти може да бъдат изпускани без да се счупят, колко пъти може да бъде презареждана батерията, каква е консумацията им на ток, доколко може да бъдат ремонтирани и каква е защитата им от вода и прах. Тази информация ще бъде поставяна върху специални етикети, предвиждат промени в Наредбата за енергийното етикетиране на продукти, свързани с енергопотреблението, които са пуснати за обществено обсъждане.

С промените в наредбата в българското законодателство ще бъде вкаран регламент на ЕС за енергийното етикетиране на смартфони и таблети. Целта на регламента е намаляване на консумацията на електрическа енергия от смартфоните и таблетите.

Експертите са стигнали до заключението, че експлоатационният срок на технологичните продукти може да бъде удължен, ако още при покупката хората знаят каква е издръжливостта на батерията и доколко телефонът може да бъде ремонтиран. Потребителите ще могат да избират мобилни телефони, които по-лесно ще бъдат ремонтирани и батерията може повече пъти да бъде презареждана. Така ще могат да използват телефоните по-дълго време. А производителите ще се конкурират не само с цена и функционални възможности на телефоните, а и доколко устройствата са издържливи.

През 2020 г. смартфоните и таблетите са консумирали общо 36,1 тераватчаса (Twh) електроенергия, включително през всички фази на жизнения им цикъл, пише в преамбюла на регламента на ЕС. Проучвания са показали, че ако не бъдат взети мерки, потреблението на електроенергия от мобилните телефони ще нарасне до 36,5 TWh през 2030 г. Очакванията са прилагането на регламента да ограничи консумацията на електрическа енергия от смартфони и таблети през 2030 г. до 23,3 TWh, което означава, че ще бъдат спестени 35% електроенергия в сравнение с това, което би се случило, ако не бъдат предприети никакви мерки.

Енергийната ефективност на мобилните телефони и таблетите ще бъде показвана на етикети, които много приличат на вече използваните етикети на автомобилните гуми, които показват клас за енергийна ефективност, колко са шумни и как се държат на мокър път. Така, както човек избира автомобилни гуми според цената и характеристиките им, ще може да сравнява различните модели мобилни телефони. Новите правила няма да важат за мобилни телефони и таблети с гъвкав основен дисплей, както и за смартфони за комуникация с висока степен на сигурност, тоест предназначени за използване само от професионални потребители в тяхната работа.

Класът на енергийна ефективност на даден смартфон или таблет ще се означава на етикета чрез индекс за енергийна ефективност от A (най-висока ефективност) до G (най-ниска ефективност). Етикетът с класа за енергийна ефективност трябва да бъде поставян върху продаваните в магазините устройства, подобно на етикетите, слагани на хладилници.

Ориентир за времето на използване

Пишат колко пъти батерията може да бъде презареждана

Има точни правила за изчисление

Върху етикетите на смартфони и таблети ще трябва да има информация за енергийния им клас, за издръжливостта на батерията в минути и часове и колко пъти тя може да бъде презареждана, предвижда регламентът на ЕС.

Приема се, че батерията може да бъде презареждана до момента, в който в напълно заредено състояние има остатъчен капацитет най-малко 80% от нейния първоначален капацитет. На етикета броят на презарежданията трябва да бъде закръглен до стотици и да бъде например ≥800, ≥900, ≥1000, ≥1100, ≥1200, ≥1300, ≥1400, пише в регламента на ЕС. Така човек може да се ориентира според това колко често използва телефона, колко години ще може да го ползва без да сменя батерията. Например, ако човек зарежда телефона си на всеки два дни, а батерията позволява 1000 цикъла на зареждане, то ще може да използва батерията близо пет години и половина.

В регламента са посочени и конкретни правила за изчисляване колко време потребителят може да използва мобилния телефон и таблета с едно зареждане на батерията. В тестовете за издръжливост има конкретни изисквания колко време потребителят говори по телефона, сърфира в интернет, гледа видео, играе игри, прехвърля данни или телефонът стои без да бъде използван. А потреблението на електроенергия и капацитетът на батерията в амперчаса определят класа на енергийна ефективност.

Уредите трябва да бъдат лесни за поправка

Дават на клиентите още 12 месеца гаранция след ремонт

В ЕС приемат нови правила

Електрониката и домакинските уреди ще трябва по-лесно да бъдат ремонтирани.

Производителите и търговците скоро ще бъдат задължени да предоставят резервни части, за да може всяко мобилно устройство или домакински уред да се поправи. А ако устройство даде дефект и още е в гаранция, след ремонта тя ще трябва да бъде удължи с още една година или стоката да бъде заменена безплатно.

Неотдавна Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха споразумение за налагането на тези общи правила. Според Европейската комисия промяната ще доведе до спестявания за потребителите и ще намали отпадъците от дефектни или повредени продукти, които просто се изхвърлят и заменят, което е основна цел в Европейския зелен пакт.

Новите правила ще дадат възможност на европейците, ако например батерията на телефона им е повредена, да купят оригинална нова батерия от техния търговец, а не да сменят цялото устройство. След изтичане на законовата гаранция потребителите ще могат да поискат по-лесно и по-евтино отстраняване на дефекти в продуктите, които се нуждаят от техническа поправка – като таблети, смартфони, перални, съдомиялни, хладилници и др. А задължение на производителите ще бъде да публикуват ценоразпис за ремонтните услуги. Те ще трябва да предоставят резервните части на разумна цена, за да се насърчи опцията за поправка вместо тази на замяна.

“Споразумението е важна стъпка в гарантирането, че ремонтът на продукти ще стане лесен, достъпен и привлекателен избор за потребителите”, коментира при представяне на промените еврокомисарят по междуинституционалните отношения и перспективи Марош Шефчович, който е и вицепрезидент по Европейската зелена сделка. По негови думи това е от ключово значение за прехода на Европа към зелена и кръгова икономика, намаляване на отпадъците, допълване на правилата за екодизайн, които ще гарантират, че продуктите, продавани на пазара на ЕС, подлежат на поправка.

Сега предстои Европейският парламент и Съветът на ЕС официално да приемат политическото споразумение. Щом това се случи, правилата ще влязат в сила на 20-ия ден след публикуването им в “Официален вестник” на ЕС. Това не е европейски регламент, а директива, тоест всяка държава членка трябва да приеме правила, за да бъдат изпълнени общите изисквания.
Предложението за “право на ремонт” ще помогне на ЕС да се справи с обезсърчаването на потребителите да ремонтират поради високи цени или труден достъп до сервиз. Идеята е да бъде насърчен ремонтът, който допринася за климатичните и екологичните цели на ЕС. Европейските служители посочват, че чрез тези промени всеки европеец ще подкрепя по-осезаемо зеления преход, като ще му предоставят избор – да купи или да поправи, а двете опции ще са еднакво лесни за изпълнение.

Броят колко пъти може да го изпуснете

Тестват издръжливост при падане от 1 метър

Индекс показва възможността за ремонт

На етикетите на телефоните ще пише колко пъти може да бъдат изпускани, без да се счупят.

Освен индекс за енергийна ефективност, върху етикетите на смартфони и таблети ще трябва да има още два индекса – за устойчивост на случайни изпускания, тоест за надеждност при многократно свободно падане, както и за възможност да бъдат ремонтирани.

Устойчивостта на случайни изпускания трябва да бъде установена чрез прост тест – пет устройства от всеки модел се пускат от височина един метър докато се счупят. Класът на устойчивост на падания се определя от това колко пъти са паднели без за се счупят поне четири от тестваните пет устройства. Мобилните телефони трябва да бъдат пускани без калъф и без защитно фолио, а сгъваемите устройства трябва да бъдат тествани със защитно фолио в разгънато и сгънато състояние.

Пукнатини в рамката или от задната страна на устройствата не се считат за повреда, стига да са налице пълните функционални възможности на изпитвания екземпляр, както и използването му да е безопасно. Пукнатини в сензорния екран на дисплея не се считат за повреда, стига да са налице пълните функционални възможности на тествания екземпляр и използването му да е безопасно, пише в регламента на ЕС.

След падане се приема, че телефонът работи, ако функционират всичките му камери, мобилната комуникация, връзката Bluetooth, връзката WiFi, батерията може да бъде зареждана, дисплеят е чувствителен при докосване, работят бутоните, вибриращата аларма, микрофоните, високоговорителят и система за звук от слушалки. Ако телефон издържи на над 270 падания, значи е от най-високия клас A, а ако издържи по-малко от 90 падания, значи е от клас D.

Индексът на възможността устройствата да бъдат ремонтирани е от A до Е и се изчислява на база на шест параметъра – доколко устройствата може да бъдат разглобявани, колко пъти могат да бъдат използвани крепежните елементи, необходими ли са специални инструменти, налични ли са резервни части в сервизите, колко често актуализират софтуера и налична ли е информация за начините за ремонт.

Степента на защита от проникване в корпуса ще бъде означавана от индекса IPXY (IP – Ingress Protection), където X показва защитата от проникване на твърди чужди тела, а Y показва защитата от проникване на вода с вредни последици. Стойността на X е от 0 (няма защита) до 6 (прахонепроницаем), а на Y от 0 (няма защита) до 8 (продължително потапяне, дълбочина 1 м или повече).Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването на сглобката ще е трудно да се използва наратива, че […]

 

Обрат с времето. Неприятните изненади започват още преди обяд, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на […]

 

Над източната половина от страната ще бъде облачно с валежи от дъжд. На места валежите ще са интензивни и значителни по […]

 
 

към началото