твоята гледна точка
Нов ръст на ипотечните кредити
Автор Vnews, добавено на 27.02.2024 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Българските банки отпускат все по-големи ипотечни кредити, което е свързано с продължаващото покачване на цените на имотите. Това става ясно от провежданата от Българската народна банка (БНБ) анкета за кредитната дейност на банките в страната към края на 2023 г., предаде Нова телевизия.

Според резултатите банките затягат стандартите за отпускане на кредити на фирмите, но запазват без съществена промяна стандартите за кредитиране на домакинствата. При корпоративните кредити се забелязва повишаване на лихвените проценти, особено по отношение на премията за по-рисковите заеми. При домакинствата има повишаване на такси и комисионни, както и на изискванията за обезпечение.

Основните фактори за затягане на кредитната политика на банките са по-ниската склонност за поемане на риск, повишената оценка на риска, а при фирмените кредити – и по-високата цена на привлечения ресурс.

Статистиката на БНБ показа, че жилищните заеми в банковата система на България надхвърлят 20 млрд. лв. през януари, докато потребителските заеми са близо 17 млрд. лв. Ръстовете при корпоративното кредитиране се забавят заради повишените лихви.

Кредитният бум при домакинствата продължава въпреки повишаването на лихвите от страна на Европейската централна банка, започнало преди година и половина, както и въпреки повишаването на изискванията за задължителни минимални резерви на банките в България, което изтегли от тях около 3,2 млрд. лв.

Успоредно с това депозитите продължават да растат заради покачването на заплатите в България и предпочитанията на домакинствата да поддържат свободните си средства под формата на депозити в банките.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като […]

 

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 
 

към началото