ГЕРБ оттегля подкрепата си за проектозакона за изграждане на ветропаркове в Черно море на второ четене. Това заяви във Варна лидерът на партията Бойко Борисов на среща с представители на туристическия сектор и рибарския бранш от Северното Черноморие.

„Ние подкрепихме закона на първо четене, защото в “сглобката” се подкрепяме. Освен това мислихме, че законопроектът е минал обществено обсъждане и че всички експерти и заинтересовани страни са се произнесли. След като се запознах в детайли за колко мощност става въпрос, смятам че не си заслужава да поставяме пред рискове редица други сектори по Черноморието“, посочи Борисов.

Искането на туристическия сектор е законът да бъде оттеглен и да бъде подложен на обществено обсъждане с участието на експерти, заяви Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Срещу проектозакона има много становища, включително и на Европейската комисия, изтъкна председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според лидера на ГЕРБ, можем да си набавяме достатъчно енергия от слънцето, имаме най-голямата зелена батерия в света – ПАВЕЦ “Чаира”.