твоята гледна точка
Вторник от 14 до 16 – време за блуждаене
Автор: 24 часа, добавено на 20.02.2024 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Алберт Айнщайн е стигнал до теорията за относителността с „мисловни експерименти“. Чарлз Дарвин признава, че е извървял дълъг „мисловен път“ до своята теория за еволюцията. Философът Фридрих Ницше се разхождал с часове, оставяйки ума си да блуждае, за да осмисли идеите си.

Като припомнят какво споделят тези велики учени, съвременните психолози искат да опровергаят шефовете, които оценяват ефективността на служителите си само според измеримата им производителност. Умът, който трябва да бъде креативен, да реши сложни проблеми, да роди нови идеи, е много по-продуктивен, ако периодично бъде оставян да се рее на воля, твърдят специалистите.

И обясняват защо – здравословната доза мислене, съчетано с въображение, дава възможност за консолидация на паметта. Тя пък създава основа да се формират нелинейни връзки в мозъка, което
развива способността му после да раздели на части проблема и да подходи към тях от нов ъгъл.

Психолозите препоръчват на мениджърите да въведат т.нар. двучасово правило. Служители, които по длъжностна характеристика трябва да вземат креативни решения, веднъж седмично във вторник могат да „изключат“ от всичко за 2 часа и само да мислят. При това махат всякакви разсейващи фактори като телефон и компютър, за да останат насаме със себе си.

Най-плодотворно е тези 2 часа да бъдат прекарани в движение, например на разходка в парка или в планината. Експериментално е доказано, че ходенето пеша помага на творческото мислене.

Изследователският екип на д-р Мерилин Опецо от Университета на Санта Клара, Калифорния, е провел серия опити, в които подложил доброволци на различни тестове за креативност. При едни те участвали в асоциативни игри, докато се разхождат. При други правели същото, но в седнало положение.

Най-добри резултати постигнали хората, на които било позволено да се разхождат, независимо дали навън или в закрити помещения. Дори ако участниците били придвижвани в инвалидни колички на закрито, постигали по-добри творчески резултати от хората зад бюрата.

Ползите от разходките оставали и след като служителите сядали в офиса – те показвали по-висока
креативност от онези, които през цялото време си били зад бюрата.

Учените признават, че нямат обяснение защо ходенето, т.е. нискоинтензивна физическа активност даже и на закрито, се отразява положително на творческото мислене. Д-р Опецо обаче съветва мениджърите да използват това въздействие върху човешкия мозък и да поощряват подчинените си да се разхождат.

Препоръката й към служителите, на които им предстои заседание, свързано с креативни решения, е преди началото му непременно да походят навън.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като […]

 

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 
 

към началото