твоята гледна точка
Обещават по-малко бумащина за пенсии и помощи
Автор: 24 часа, добавено на 18.02.2024 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Пенсии и парични обезщетения от починал ще могат да се взимат без удостоверение за наследници от април. Това облекчение ще е факт, защото от 31 март 2024 г. влиза в сила промяната в Закона за електронното управление. Според нея хората няма да носят вече удостоверителни документи, които са налични в регистри и могат да бъдат набавени по служебен път.

Заради това за обществено обсъждане са качени и промени в в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

Според оценката на въздействие към края на миналата година

1 397 862  са наследниците на починали с право на парично обезщетение и/или помощ 

По този начин ще се намали административната тежест, както за тях, така и за Националния осигурителен институт (НОИ).

Друга козметична промяна ще се направи в Кодекса на труда и обезщетението за „малко дете“ вече ще се нарича „за дете до 2-годишна възраст“. Изрично в наредбата ще се разпише и право на бащата (осиновителя) на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

По-малко документи ще трябват и при отпускането и изплащането на гарантираните вземания при несъстоятелност на работодателя. През миналата година право на това са имали 1005 души. Промяната е разписана в Наредбата за реда и начина за информиране на работниците и служителите и за отпускане и изплащане на гарантираните вземания при несъстоятелност на работодателя.

Премахва се изискването към констативния протокол за извършена проверка от контролните органи на НОИ да се прилага копие от съдебното решение за откриване на производството по несъстоятелност. Отпада и изискването към заявлението – декларация да се прилага справка за размера на начислените, но неизплатени трудови възнаграждения и парични обезщетения, дължими от работодателя, както и подаваните възражения до работодателя за определените суми в справката. Ако служителят е починал, наследниците му няма нужда да представят удостоверение за наследници. Премахва се и изискването за представяне на експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК за намалена работоспособност 50 и над 50%.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като […]

 

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 
 

към началото