твоята гледна точка
Нови правила за събирачите на дългове
Автор Vnews, добавено на 17.02.2024 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Събирачите на неплатени дългове  да преминат от сегашния регистрационен режим на лицензионен. Това предвижда проект на Закон за лицата, обслужващи кредити и купувачите на кредити, който финансовото министерство обяви за обществено обсъждане.

В проекта е предвидено отнемане на лиценза на фирми, които прилагат агресивни практики в събирането на неплатени задължения.

Колекторските агенции да бъдат задължени да предоставят ясна и коректна информация на длъжниците, да зачитат неприкосновеността на личния им живот, да поддържат етична комуникация с тях.

Комуникацията с длъжниците да се осъществява само по телефона, писмено и с електронни съобщения, без личен контакт, предвижда проектът.

Всеки длъжник трябва да знае на кого банката или финансовата институция е прехвърлила събирането на задължението му, да получи информация за самото задължение, неговия размер, кога е станало изискуемо, както и за размера на погасените и дължимите суми. Те пък трябва да му бъдат представени с разбивка  за главница, лихва, такси и да бъде обяснена методиката за изчисление, пише в текстовете на новия проектозакон.

Проектът предлага да има таван за търсеното задължение – то да не може да бъде по-голямо от дължимото по договора с първоначалния кредитор плюс лихва за забава, която не може да е по-голяма от законната лихва, т.е. 10% + основен лихвен процент.

Надзорът върху колекторите ще се осъществява от БНБ и от Комисията за защита на потребителите. Централната банка има право да освобождава управител на колекторска фирма, да забрани сключването на нови договори за обслужване на вземания за определен срок, да забрани временно изплащането на дивиденти, да забрани или спре определени сделки, дейности или операции.

Най-сериозната санкция е отнемане на лиценза. Глобата за извършване на дейност без лиценз е от 200 000 лв. до 5 млн. лв., или 5% от общия годишен оборот – зависи коя сума е по-голяма.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като […]

 

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 
 

към началото