твоята гледна точка
Колко мигранти приемаме и колко връщаме?
Автор Vnews, добавено на 15.02.2024 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Само 18 бежанци кацнаха от Виена, опозицията и дори президентът обаче „наддават“ за бройката

България е успяла да върне 680 нелегални мигранти обратно в родните им страни от началото на 2023 г. досега.

А само от 1 януари 2024 г. депортираните са 114, което е ръст от 267% спрямо същия период на миналата година. Това показва справка на Дирекция “Миграция”, която от МВР разпространиха в сряда.

Причина за ръста в последно време е пилотен проект между България и ЕК за превенция на незаконните преминавания, уточниха от полицията. Миграционният натиск също е намалял и в центровете за бежанци са настанени едва 158 нелегални мигранти. За сравнение – по това време на миналата година те са били 242-ма.

На този фон обаче притеснения, че България ще се напълни с мигранти, скараха депутатите в парламента. Повод стана чартърен полет от вторник, с който Австрия върна у нас 18 мигранти.

Версия, че хиляди сирийци и афганистанци от Виена ще залеят България, се тиражира от политиците от миналата година, когато австрийската страна склони да ни пусне частично в Шенген, но с условие, че София ще спазва Дъблинския регламент. Той е в сила от 2013 г. и според него закрилата на бежанците е отговорност на страната от ЕС, в която първо са се регистрирали.

“Да приемаш безусловно афганистанци и сирийци само заради безсмисления въздушно-капков Шенген е национално предателство”, скочи Тошко Йорданов от ИТН. Той дори обясни, че полетът от вторник е изчезнал от информацията за пристигащите самолети, а мигрантите са били свалени зад опънати паравани, за да не бъдат снимани. Това пък било направено, защото на борда са пътували много повече от 18 души. Последното бе опровергано от правителството и Държавната агенция за бежанците още предния ден.

“Заявеният трансфер от Австрия е за 18 лица, които са регистрирани като кандидати за международна закрила в България. Данните, че това е първият транш от договорени хиляди, само за първата година са неверни и целят да създадат напрежение в обществото за това къде ще бъдат настанени бежанците, както и да се спекулира, че ще са на издръжка на българския данъкоплатец”, съобщиха оттам. Шефката на ДАБ Марияна Тошева уточни, че освен 18-те от Виена в четвъртък в България са пристигнали още 7 мигранти, върнати от Германия и Белгия.

Денков и вицепремиерът Мария Габриел да докладват за случая, настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя поиска парламентът да изслуша и Бойко Борисов в качеството му на шеф на комисията по външна политика, но искането ѝ бе отхвърлено.

“Официално знам за 18 души. Преди 3 г. такава информация не можеше да има. Ще си платим тези години целият народ. Когато аз управлявах България, такъв самолет нямаше да може да дойде и това нямаше да се случва”, коментира от своя страна Борисов. Но похвали МВР и Гранична полиция за добрите резултати. Те се виждали и от “партньорите отвън”.

В общия хор се включи и президентът Румен Радев, който бе във Видинско. “Помолен за коментар за върнатите вчера у нас над 30 мигранти Румен Радев подчерта, че правителството дължи обяснение за подписаното обвързващо споразумение, според което българската страна е длъжна да приема всеки мигрант, регистриран първо на наша територия”, съобщиха от пресцентъра на държавния глава, отново цитирайки по-висок брой на върнати мигранти.

Австрия всъщност не успява да върне на България бежанците, както ѝ позволява споразумението, защото 95% от тях са в неизвестност, обясни само преди седмица Денков. Там има общо 5731 мигранти, които първо са се регистрирали у нас. А Виена е заявила, че ще прати обратно 194-ма от тях. В крайна сметка у нас са дошли 113 души. И разликата в числата се получава именно защото се оказало, че повечето не може да бъдат открити. Освен това тече 6-месечен срок, в който запиталата държава членка е длъжна да организира прехвърлянето. И ако не успее да върне мигранта в него, давността изтича.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

БДЖ увеличават от 7 май средно с 20% цените на билетите заради повечето разходи на дружеството.

Така пътуването с бърз влак до […]

 
Властта

БСП уволни евродепутатите си. Комуникацията между БСП и досегашните й представители в Брюксел  – Елена Йончева, Сергей Станишев, Иво Христов, Петър […]

 
Здраве и красота

Почти няма философия, която да не ни учи, че в центъра на всичко сме самите ние. Всеки сам определя това, което […]

 
Жълто

Певецът Иван Динев-Устата, който от няколко години се изявява и като стендъп комик, остана без виза за САЩ. По този начин […]

 
 

към началото