твоята гледна точка
Белите стотинки стават жълти
Автор Vnews, добавено на 14.02.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Белите стотинки с номинал 10 ст., 20 ст. и 50 ст. ще станат жълти, когато бъдат заменени с евроцентове. Съвета на Европейския съюз одобри предложения от българска страна дизайн на националната страна на разменни евромонети от 1 и 2 евро, както и 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, съобщиха от БНБ. С това приключи процесът по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети и може да започне тяхното отсичане.

Българските евромонети от 1, 2 и 5 евроцента няма да са жълти, както сегашните стотинки, а ще бъдат медни на цвят. Евромонетите от 10, 20 и 50 евроцента ще бъдат жълти. Но върху националната страна на тези монети ще продължи да пише стотинки. Въпреки, че по фиксирания курс от 1,95583 лв. за едно евро, стойността на 50 евроцента е почти един лев.

Целта е хората бързо да свикнат с новите монети. Затова и дизайнът на националната страна на българските евромонети възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху сегашните стотинки и метални левчета – Мадарският конник е на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, Св. Иван Рилски е на монета от 1 евро, а Паисий Хилендарски е на монета от 2 евро, съобщиха от Централната банка.

Предстои изработването на евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на монетите. Към редовно производство на необходимите количества евромонети с българска национална страна ще се пристъпи след решението на Съвета на ЕС за приемането на еврото от България.

Идеята е българските евромонети да бъдат разпространени сред населението още преди влизането ни в еврозоната, за да се запознаят с тях гражданите. През първия месец след влизането ни в еврозоната ще можем да плащаме едновременно и с левове и с евро.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като […]

 

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 
 

към началото