твоята гледна точка
НАП се прицели във фирмите с големи материални запаси
Автор Vnews, добавено на 08.02.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Близо 7 хиляди компании вече са получили предупредителни писма от Националната агенция за приходите (НАП) за нелогично високи материални запаси, съобщиха от приходната администрация. Според данъчните тези компании са посочили в счетоводните си баланси за 2022 г. значително увеличение на съхраняваните в склад стоки, материали или продукция или има несъответствие между стойността на наличните материални запаси и сумата на нетните приходи от продажби.

НАП ги приканва да направят годишна инвентаризация и предупреждава, че на определените като най-рискови дружества може да наложи принудителна проверка, при която се описва цялото налично количество на стоките. А при установени несъответствия ще започнат проверки и ревизии.

Защо се прави

Данъчните подозират, че „е възможно част от тези стоки да са отдавна продадени без документи или да липсват по други причини“. Затова приканват компаниите след инвентаризация на материалните запаси да подадат коригираща декларация, ако има несъответствие между фактическата наличност в склада и счетоводните данни. „Получателите на писмото имат възможност да направят съответните счетоводни операции, като начислят дължимия ДДС за липсващата стока и отразят това в годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2023 г.“, посочват от НАП. Според техния анализ тези 7 хил. компании са отчели „нелогично високи“ материални запаси общо за 5.6 млрд. лв.

„Повече от половината дружества вече са получавали предупредителни писма от НАП, но продължават да поддържат материални запаси на значителна стойност, което противоречи на икономическата логика. Като налични в складовете са посочени голямо разнообразие от стоки, сред които облекла и обувки, битова техника, промишлени стоки, резервни части за автомобили и много други“, казват данъчните.

Всъщност натрупването на големи запаси може да има и друг прочит. Статистиката засече, че малко след началото на руската инвазия в Украйна бизнесът започва да се презапасява със суровини и запаси. Началото на този процес е през второто полугодие на 2021 г. И той продължава и през следващата година. Според БНБ компаниите са трупали на склад по-големи количества суровини и готови стоки в очакване те да поскъпнат. Всъщност именно последвалата 2022 г. беше годината на висока инфлация, като пикът й беше през септември – потребителските цени се увеличиха с 19% на годишна база. Пак според икономистите бизнесът е започнал да чисти складовите си наличности през 2023 г., когато статистиката започна да отчита и дефлация на много от промишлените цени.

Какво следва

От приходната агенция твърдят, че с „определена категория от фирмите ще бъдат проведени и телефонни разговори в следващите месеци“. На най-рисковите ще бъдат възложени принудителни инвентаризации и ако има несъответствия, НАП ще започне проверки и ревизии.

И заведенията също

Националната агенция за приходите започна проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета. Контролните действия се извършват съвместно от екипи на „Фискален контрол“ и публични изпълнители. С цел пълно или частично погасяване на дълговете са иззети сумите, налични в касите на длъжниците. За да избегнат налагане на принудителни мерки, данъчните съветват търговците, които имат временни финансови затруднения, довели до просрочени публични задължения, „да се свържат с компетентния публичен изпълнител и да обсъдят с него възможностите за погасяване на дълга“./КапиталСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес облачността ще е значителна, но само на отделни места в Западна България ще превали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 14° и […]

 

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 
 

към началото