твоята гледна точка
Зеленчуци за детокс на черния дроб
Автор Vnews, добавено на 08.02.2024 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Знаете ли какво е общото между зехтина, зеления чай, цитрусите, куркумата, орехите, рибата, авокадото, доматите? Те не само са богати на важни хранителни елементи, но са едни от най-полезните храни за детоксикация на черния дроб. Рядко се замисляме за здравето на черния дроб, но докато хапваме обилно, консумираме алкохолни и газирани напитки, излагаме се на стресови ситуации, именно черният дроб е този, на който се налага да работи извънредно, за да прочисти токсините от тялото ни, за да поддържа добър метаболизъм, плюс още десетки функции, които има да изпълни.

Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло. Един от начините да се грижим за него всеки ден е като спортуваме и се храним здравословно. Тъй като зеленчуците съставляват здравословното меню, вижте някои от най-полезните за черния дроб, помагащи му да се детоксикира.

Кръстоцветни зеленчуци
Обичате ли да хапвате броколи, зеле кейл, кресон, бок чой, карфиол? Тези полезни за черния дроб зеленчуци са богати на серни съединения, витамини, минерали и фибри, за които е известно, че поддържат черния дроб здрав. Снимка: istock
Обичате ли да хапвате броколи, зеле кейл, кресон, бок чой, карфиол? Тези полезни за черния дроб зеленчуци са богати на серни съединения, витамини, минерали и фибри, за които е известно, че поддържат черния дроб здрав.

Чесън
Чесънът е суперхрана и една от най-полезните за прочистване на черния дроб, поради съдържащите сяра съединения, които помагат за защитата на черния дроб от увреждане, сочат изследвания. Той също така насърчава детоксикацията на черния дроб и редица проучвания показват, че консумацията на суров чесън или чесън на прах може да помогне за намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб.   Снимка: istock
Чесънът е суперхрана и една от най-полезните за прочистване на черния дроб, поради съдържащите сяра съединения, които помагат за защитата на черния дроб от увреждане, сочат изследвания. Той също така насърчава детоксикацията на черния дроб и редица проучвания показват, че консумацията на суров чесън или чесън на прах може да помогне за намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб.

Червено цвекло
То съдържа витамин С и здравословна доза фибри, които са естествени почистващи средства за храносмилателната система. Но цвеклото помага и за увеличаване на кислорода чрез пречистване на кръвта и може да разгражда токсичните отпадъци, за да помогне на организма да ги елиминира по-бързо, сочат изследвания. Консумацията на червено цвекло допринася и за синтеза на жлъчка и повишава ензимната активност.  Снимка: istock
То съдържа витамин С и здравословна доза фибри, които са естествени почистващи средства за храносмилателната система. Но цвеклото помага и за увеличаване на кислорода чрез пречистване на кръвта и може да разгражда токсичните отпадъци, за да помогне на организма да ги елиминира по-бързо, сочат изследвания. Консумацията на червено цвекло допринася и за синтеза на жлъчка и повишава ензимната активност.
Артишок
Според западни изследвания, консумацията на артишок предпазва черния дроб и помага на увредените чернодробни клетки да се регенерират. Повишава нивата на глутатион, който е основният антиоксидант в тялото и основно вещество, което помага на черния дроб да неутрализира и отделя токсините.  Снимка: istock
Според западни изследвания, консумацията на артишок предпазва черния дроб и помага на увредените чернодробни клетки да се регенерират. Повишава нивата на глутатион, който е основният антиоксидант в тялото и основно вещество, което помага на черния дроб да неутрализира и отделя токсините.
Листни зеленчуци
Те са чудесен източник на хлорофил, който пречиства и детоксикира кръвта, смятат учени. Консумацията им допринася за елиминирането на токсините в тялото ни. Добри примери за такива листни зеленчуци са спанак, къдраво зеле, зеле, марули и други. Листните зеленчуци са богати и на фибри и могат да намалят риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. 
 Снимка: istock
Те са чудесен източник на хлорофил, който пречиства и детоксикира кръвта, смятат учени. Консумацията им допринася за елиминирането на токсините в тялото ни. Добри примери за такива листни зеленчуци са спанак, къдраво зеле, зеле, марули и други. Листните зеленчуци са богати и на фибри и могат да намалят риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото