твоята гледна точка
Битка: кой да говори със света за България и кой да говори с българите от важните министерства
Автор Vnews, добавено на 08.02.2024 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Мария Габриел – премиер и външен министър, а Николай Денков – специален вицепремиер и министър на образованието

Бойко Борисов описа така единствения вариант, който ГЕРБ приема за ротацията. Ултиматумът дойде, след като по-рано сутринта депутати от партията му обиколиха телевизионните студия със заявка, че ГЕРБ няма да допусне Денков на поста на първи дипломат, пише в свой анализ в. „24 часа“. Подобна идея пръв лансира от името на ПП-ДБ Настимир Ананиев през уикенда.

ГЕРБ не може да прави повече компромиси, постът на външен министър може да провали ротацията, отговори твърдо Борисов.

Той разказа, че в неделя (4 февруари) е имал

дълги разговори с лидерите

на ПП-ДБ Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов и на ДПС Делян Пеевски.

Сега те казват, че им трябва външно министерство, за да имат излаз към външната политика. Контрааргументът, който им казах: Когато Асен Василев предвожда група от министри само от ПП, това не е ли излаз – в икономиката, енергетиката, финансите, запита Борисов. И описа ситуацията в Министерския съвет, както той умее:

Те заявиха, че няма да отстъпят.А аз не виждам повече отстъпки от ГЕРБ. Как си представяте всички министри и зам.-министри да са на ПП-ДБ, а Мария да седи като кукувица в Министерския съвет? Да трябва да се моли всеки ден на Асен Василев, който сега командва всички министри в САЩ? Успехите на МВнР се дължат на контактите на Мария Габриел.

И докато по кулоарите постоянно се споменават министри, чиято смяна се искала, Борисов обяви, че постът на първи дипломат е “единственият спор с ПП-ДБ”, защото искането им е “просто нахално”. Той и депутатите от ГЕРБ настояват, че трябва да се спазва записаното в управленската програма – че след ротацията Денков става министър на образованието.

На свой ред Кирил Петков се изяви също хард: “Заставаме зад Мария Габриел и вярваме, че тя ще бъде добър премиер. Но да си премиер, е тежка задача и не мислим, че може да се съвместява с външно министерство”.

Не видя обаче причина този спор да “счупи сглобката”, все пак в нея имало “разумни хора”.

За нас ротацията е между Мария Габриел и Николай Денков като премиери. Те са много добър екип. Най-важният аргумент е декларацията между Габриел и Денков и там ясно се казва “ротация” и никъде няма документ, който да регламентира, че Габриел ще бъде външен министър, настоя на свой ред Петков.

Всъщност документите, които описват ролята на Денков и Габриел в правителството, са два – Декларация за национално отговорно управление и Управленската програма, приета от правителството през юни.

В декларацията пише следното: “Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател”.

А в управленската програма, приета 2 месеца по-късно, се казва: “В първия период управлението е поверено на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от ПП-ДБ.

През вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС, която към момента е вицепремиер и министър на външните работи. След размяната акад. Николай Денков ще бъде заместник министър-председател и министър на образованието и науката.”

Именно в тълкуването на двата документа е и основният сблъсък

между двете формации. За ГЕРБ трябва да се спазва решението Денков да е вицепремиер и просветен министър.

От ПП-ДБ обаче настояват, че в нито един от документите не е записано изрично оставането на Габриел като външен министър, което пък отваряло врата за предоговаряне.

Споразумението е абсолютно ясно, там пише, че акад. Денков става образователен министър, опита да внесе разяснение и лидерът на депутатите от ДПС Делян Пеевски. Присъствието му на срещата в неделя е първото официално обявено досега по време на разговори в коалицията за формиране на кабинета след ротацията. Но пред журналистите Пеевски изрично подчерта пак, че ДПС няма да участва на ниво министри и зам.-министри.

Имаме един изключително успешен външен министър, което се вижда от целия свят в момента, виждате какви контакти и на какво ниво се среща г-жа Габриел, това дори не трябва да се поставя. Както Денков като академик може да бъде прекрасен образователен министър, както е записано. Това дори не трябва да е тема, настоя Пеевски. И не можело нещо толкова “дребно” да обръща всичко голямо, направено дотук, обяви той.

Самата Габриел в сряда остана встрани от ожесточената престрелка: Изобщо не бих коментирала на този етап. Ние (б.р. – с Денков) коментираме цялото правителство. Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено.

Диалогът между мен и акад. Денков предопредели да съставим правителство и да имаме толкова добри резултати. Този диалог между нас продължава. Наистина се анализира всяко едно от министерствата. Имаме още много работа, има още много време, настоя вицепремиерът.

Ден по-рано тя обяви, че с Денков са почти готови с анализа за работата на министрите. Именно той трябваше да определи кой ще остане на работа след ротацията.

Важно е разговорите ни с акад. Денков да продължат за правителството в неговата цялост. Когато имаме готовност за цялото правителство, ще разговаряме и с политическите лидери, настоя Габриел.

А запитана защо тогава се появяват тези спорове, Габриел отвърна:

“Ние сме демократична парламентарна република. Всеки има право на свое мнение. Докато има разговори, всеки си отстоява мнението, това далеч не означава, че те са безперспективни. Напротив, в много ситуации сме го показали. Да, на моменти има повече емоции и това не е първият такъв случай. Не забравяйте – едно правителство не зависи от един – единствен човек, то зависи от екипи и аз това искам да видя – че всички сме екип България, който има цели и показва резултати.

Така посоките на българската външна политика – евроатлантизъм, Шенген, приемане на еврото, подкрепа на Украйна,

които събраха в управленска (не)коалиция ГЕРБ и ПП-ДБ, сега ги

сблъскват челно Но не защото някоя от двете политически сили предприема остър завой в дипломацията ни.

Какви са техните аргументи за това чие да е Външно след март?

Неофициално източници от ГЕРБ обясниха, че единствено и само външната политика е била мотивът на партията да подкрепи правителството на Денков. И през тези месеци се налагало често да повтарят това пред своя електорат, който бил силно недоволен от неслучващите се реформи, скандалите около “Лукойл”, в земеделието, здравеопазването, туризма, енергетиката и спорта.

Влиятелен член на ръководството на ГЕРБ описва, че отношенията им с ПП-ДБ не са колегиални, а по-скоро конкуренти и отвън изглеждали като боричкане за власт, а нямало такова. Депутатите от “Промяната” се държали необичайно при важни гласувания, за които иначе имало обща подкрепа. И даде пример със закона за БНБ преди дни, който скъсявал пътя към еврото. Тогава едва 17 от ПП-ДБ били в залата и се наложило ГЕРБ да събира партньорите си, за да мине закон, който е сред най-важните в общата управленска програма.

ГЕРБ са категорични, че контактите и силната позиция в Брюксел на Мария Габриел помогнали изключително много за стабилната позиция на България през последните месеци. А самото МВнР било посочено като отличник в правителството, което правело спора безсмислен.

И дори хипотетично да се стигнело до решение бившата еврокомисарка да остане само премиер, ГЕРБ са категорични, че поста външен министър трябва да е от квотата на партията на Борисов.

Какви са официалните и неофициалните аргументи на ПП да настояват Денков да заеме поста външен министър?

Анализът на екипа на “Промяната” показвал, че академикът е отлично приет във външнополитическата си дейност. Ако премиерът Габриел остане външен министър, това би затруднило оперативно работата на българската дипломация. А външното ни министерство се нуждаело от модернизация и технологично обновяване.

И в партията на Кирил Петков потвърждават, че има повече конкуренция, отколкото колегиално споделяне на успехите. Борисов преди дни показа, че е обиден, че решенията на парламента за даване на оръжие за Украйна и за американските реактори в АЕЦ “Козлодуй” се комуникират навън само като успех на ПП, а не публично да стане ясно, че по важните теми мнозинството и правителството работят заедно.

Особеното на новата ситуация е, че почти няма време за резки движения –

до датата на ротацията на 6 март има 3 седмици и в този срок Габриел и Денков трябва първо да анализират работата на всеки министър в екипа и да предложат на парламента новия състав.

Борисов публично заговори за лоша работа в земеделието, преди това критикува силно спорта и енергетиката. От ПП, които публично говореха, че няма да се стигне до масова смяна на министри, днес вече регистрират желание на ГЕРБ към ресурсни министерства.

В цялата нова обстановка вече нито една от страните не говори за смяна на министъра на електронното управление Александър Йоловски, на чиято смяна се гледаше като на предизвестена заради скандала около машините и охрана му. Вече нито една от двете страни не говори и за наследник на здравния министър Хинков, който обяви, че няма да остане в правителството след март. Вероятно не защото това е най-тежкото министерство, а защото то е от квотата на “Демократична България”.

Фермерските бунтове в Европа преформатирали профила на земеделския министър

От ГЕРБ нямали нищо против професионализма на Кирил Вътев и отричат да са инспирирали бунта и на българските земеделци. Но очаквали ясна позиция на България, каквато липсвала, за Зелената сделка и новите изисквания към земеделието на всяка държава.

Колкото и странно да е, около фигурата на иначе спорния с крайните изяви военен министър Тагарев имало съгласие да остане. Негови основни критици били в ДПС, които обаче декларират, че няма да дават кадри за правителството на Габриел.

ГЕРБ приели вече и икономическия министър Богдан Богданов, преди това критикуван от тях. И двете страни нямали против ново лице в иновациите, но предложения няма.

От ПП били изненадани, че в списъка на министерствата за “освежаване” се появил и туризмът, въпреки че това не е било обсъждано в различните формати.

Борисов държи да има смяна в спорта, но от ПП са категорични, че ще пазят своя човек там.

В тв изявата си в сряда Деница Сачева, която е зам.-председател на групата на ГЕРБ в парламента, заговори за промени в социалната сфера, които били ключови за българина. От партията обаче са категорични, че изказването ѝ е било принципно и че ГЕРБ нито иска социалното министерство, нито Сачева се готви да се върне там.

Възможни ли са предсрочни избори, с които и двете страни на (не)коалицията плашат?

Версията откъм “Промяната” е, че ГЕРБ не искат избори, защото ситуацията ще се повтори и отново трябва да се влиза в аналогичен формат.

Те подозират, че големият проблем на Борисов е в София и затова той говори за възможност за предсрочен вот в столицата.

Част от влиятелните лица в ГЕРБ обаче допускат, че предсрочен парламентарен вот може да има, но през септември, а не през юни с европейските избори.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес облачността ще е значителна, но само на отделни места в Западна България ще превали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 14° и […]

 

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 
 

към началото