твоята гледна точка
Ранните номинации са мишени за атака
Автор Vnews, добавено на 16.02.2011 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Кампанията за местните избори вече започна и се развива по много конфликтен сценарий. Затова най-вероятно тази година местните избори ще бъдат по-тежки, отколкото през 2007 г. А това неминуемо ще се отрази и на президентската кампания.

Големият въпрос ще бъде възможността на втория тур да бъдат мобилизирани допълнителни гласове в подкрепа на двамата, които ще отидат на балотаж, коментира социологът Антоний Гълъбов.

Според него ранната номинация на един кандидат го прави мишена за атаки от конкурентите.

Късното номиниране на кандидати за президент не е стратегически ход, а реакция на несигурност на конкурентите и невъзможност те да атакуват бъдещия кандидат. Добре организираната предизборна кампания предполага точно обратното.

В условията на страни като България една национална кампания не би могла да трае по-малко от 8 месеца. Става дума за най-мажоритарния избор, какъвто е този за държавен глава, при това в съчетание с кметски вот. Предполага се, че силен кандидат за президент би могъл да повлияе върху вота за кметове и общински съветници. В този смисъл една добра предизборна кампания би трябвало да покаже добрия кадрови потенциал на една партия, механизмите, по които тя функционира, и наистина да създаде усещане за градация на политическото действие в хода на подготовката за изборите.

Късната номинация на кандидатури оставя прекалено малко време за тяхното разпознаване и за разгръщането на кампаниите им.

Прекалено ранното издигане на една фигура обаче, какъвто бе случаят с Цветан Цветанов още в началото на есента миналата година, също се оказа лошо решение. Тогава атаките към министър Симеон Дянков се преориентираха тъкмо към него. Цветанов вече беше посочен като евентуален кандидат за президентския пост, но след това не последва кампания. Това позволи кандидатурата му да бъде атакуема и крехка за прекалено дълъг период от време и го направи уязвим.

В момента забавянето на решението как ГЕРБ да реагира в сложилата се политическа ситуация по-скоро обременява евентуалната кандидатура на Цветанов.

Кампанията за местните избори вече започна и се развива по много конфликтен сценарий. Затова смятам, че местните избори наесен ще са по-тежки от тези през 2007 г. А това неминуемо ще се отрази и на президентската кампания. Големият въпрос ще бъде възможността на втория тур да бъдат мобилизирани допълнителни гласове в подкрепа на двамата, които ще отидат на балотаж.24 ЧасаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес се отбелязват 113 години от обявяването на Независимостта на България. Празничната дата, останала в сянката на Националния празник 3 март и Деня на съединението – 6 септември, все пак бележи […]

 

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над […]

 

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина […]

 
 
Още от Твоят глас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото