твоята гледна точка
Източна Европа е новият хит за успешен бизнес и качествен живот
Автор Vnews, добавено на 30.01.2024 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Икономиката тук има два пъти по-голям ръст от тази в Западна Европа, сочи проучване сред икономисти в 124 държави  и анализи на Европейската централна банка и МВФ:

Вече се предлагат добре обучени кадри, а не просто евтина работна ръка

 

Източна Европа е вече новият хит за бизнес и живот заради стабилен и сравнително висок ръст на икономиката, добре обучени евтини кадри, растящо потребление, разширяващи се търговски връзки.

Изненадващият тренд очертават едновременно икономисти от 124 държави, участвали в допитване, както и анализи на международни финансови институции.

Терминът “Източна Европа”, който е обособен по време на Студената война, включва 15 държави, сред които са България, Румъния, Украйна, Сърбия, Албания, Черна гора, Северна Македония, Албания, Косово, Грузия, Армения, Азърбейджан и др.

Очакванията са до 2026 г. ръстът на икономиките в тези държави да е в рамките на 3-4%. За сравнение, за Германия прогнозите са за 0,6 на сто, за САЩ – 2,4, а за Великобритания – 0,5%.

Мнението на експертите е, че в Западна и Северна Европа, Северна и Южна Америка и Северна Африка икономиката ще расте с не повече от 2%. По-оптимистично са настроени извън Източна и Южна Европа само за Югоизточна Азия и Западна Африка.

Доста сходни са очакванията на европейските и международните финансови институции. Те потвърждават бърз и устойчив растеж в Източна Европа и тенденцията е той да е

2 пъти по-висок от Западна

Европа

Прогнозите са не само да се запази този тренд, но и да бъде надскочен в идните години. Така например очакванията са за 2,5-3% ръст в средносрочен период, за еврозоната да е средно 1,15%, посочват от Европейската централна банка.

Прогнозата на Международния валутен фонд за растежа на БВП на страните от Източна Европа е още по-оптимистична – ще остане два пъти по-голям от останалите в еврозоната поне до 2026 г.

Високият и стабилен икономически ръст като фактор се допълват от две важни следствия. Първото е инфлацията, като разликата в момента е около 1-1,5% по-висока в Източна Европа в сравнение със Западна. Тя се отразява зле на купувачите, но е благоприятна за производители и търговци. Второто следствие за растежа, са

ниските лихви – отново разлика

близо два пъти

Възможностите за бързо и сравнително евтино кредитиране са стимул за всеки инвеститор. Важно предимство на Източна Европа е и работната сила – като правило в целия регион е млада, образована и висококвалифицирана, но и по-ниско платена.

Изследване на iBanFirst определя

цената на труда в Източна Европа

с 30% по-ниска

от Западна Европа, но при по-високо качество. България стигна 62% от доходите в еврозоната, а вероятно до 2 години вече ще е 70%.

У нас млади и образовани са 35,4% от хората, които работят. Според същото изследване за Западна Европа този дял е 23,7%.

 Това предимство се допълва от по-малки разходи заради ниски данъци и плащане на по-малко обучения заради високото базово ниво.

Това, че пазарите в Източна Европа все още не са напълно наситени, за разлика от тези в Западна Европа, пък е стимул за специализирани инвеститори или такива, които търсят нови възможности за вложения.

Различни изследвания сочат, че в Източна Европа един

нов бизнес може да се наложи на пазара

за около 18 месеца

В по-силно развитите икономики обаче за това са нужни почти два пъти повече време заради далеч по-голямата конкуренция.

Последните изпитания пред Европа и света – пандемия и войни, започнаха да пренареждат веригите за доставки, или иначе казано, пътя на компаниите за достигане до потребителя. Всички фирми в момента усилено търсят нови места за скъсяване на този път или достъп до бързорастящи потребителски пазари.

Населението на Централна и Изтомна Европа е над 287 млн. души. Так работят и приблизително 7 милиона малки и средни компании – това е значителен пазар, при това с непрекъснато растяща покупателна способност заради повишението на доходите. Увеличаващата се средна класа създава търсене на стоки и услуги на по-висока цена, а веригата от малки и средни фирми в региона може да играе ролята на полезния партньор в това.

Към този фактор

се добавя и ключовото географско положение

на Източна Европа

Интензивната търговия в региона го превръща в производствен и снабдителен център за западните предприятия. 70% от БВП на България например се изнася за Западна Европа. Проблем за пълноценното използване на този ресурс остава недостатъчно развитата инфраструктура, но този фактор отслабва с финансирането от ЕК на строеж на магистрали и пътища.

Когато инвестициите доскоро са били относително слаби и са заобикаляли страните от Източна Европа, то всяка държава започва да ги поощрява по-различни начини, включително и чрез създаване на бързи писти, особено за стратегически инвеститори. Това е плюс за големи компании, които в своите държави не се радват на привилегии от страна на държавата.

Източна Европа се отличава и с наситеност на банки, отворена и устойчива банкова система и добра финансова инфраструктура, което е от изключителна важност за всеки бизнес. Финансовият сектор, особено в частта банки, е част от световните платежни системи и

гарантира сходна сигурност и бързина

на разплащанията

Финтех услугите също са добре развити.

Прилагането на устойчиви бизнес решение също привлича инвеститорите. България, Румъния и Унгария например имат голям напредък в използването на възобновяеми енергийни източници, като от тях идва почти 1/3 от използваното електричество.

Все пак остават няколко основни проблема, които трябва да бъдат решени, за да се възползват държавите от инвестиционната вълна. Освен гарантирането на политическа стабилност е важно да има работеща, бърза и ефективна съдебна система. Ограничаването на сивия сектор и свиването на корупционните практики също е въпрос, който редовно поставят инвеститорите пред правителствата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес отново ще бъде слънчево и горещо. Следобед над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър […]

 

Непосилна жега ни чака днес. Живакът буквално чупи термометрите.

Оранжев код е обявен за опасни горещини от Националния институт по метеорология и […]

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с обръщение до членовете и симпатизантите на ДПС. С него той поиска 6 оставки. […]

 
 

към началото