твоята гледна точка
Колко бежанци ще приемем срещу въздушния Шенген
Автор: Валери Найденов, 24 часа, добавено на 05.01.2024 година, в категории: Вести, Твоят глас, Коментари (0)

МВР знае, но по-добре да не казва

Стига сте спорили дали ще ни върнат, или няма да ни върнат 6000 бежанци като условие за въздушния Шенген. Всеки може да отвори тристранното споразумение на България и Румъния с Австрия на сайта на ЕС и да види какво конкретно сме обещали в замяна.

Само да кажа, че тези задължения се поемат и към всички държави от ЕС, друго просто не е възможно.

По-конкретно читателят трябва да обърне внимание на точка 3:

“…3. Съвместна работа за ограничаване на вторичните движения в съответствие с правото на Съюза,

по-специално като се ангажират бързо и старателно да прилагат изцяло достиженията на правото от Дъблин,

чрез незабавно приемане обратно на всички търсещи убежище, за които България и Румъния са отговорни в съответствие с Дъблинския регламент…”

Кой знае защо някои медии цитират тази точка в силно изменен вид, за да изглежда, че важи само за Австрия. По-нататък в същата точка се обяснява, че България трябва да дава съгласие в рамките на 3 дни, а после в рамките на 1 месец да си прибере самия мигрант. Изпълним ли това обещание, може и да ни дадат пълен Шенген някой ден.

И така за какъв брой бежанци става дума? Няма нищо конкретно – колкото ни пратят, толкова. Новото е, че ако не ги приемем, и то веднага, всяка страна от ЕС получава формален аргумент и занапред да ни блокира за земния Шенген.

Разбира се, човек може да се опита

Според Дъблинския регламент, ако мигрантът е регистриран за първи път в България, той не може да подава молба за убежище в друга държава. Това рязко съкращава съдебните процедури. Хващат го например в Париж, вземат му пак отпечатъците и веднага лъсва къде му е мястото да се жалва – тук при нас.

Така че тези горе-долу 20 хиляди са потенциалната и максимална възможност, която произтича само от статистиката за 2023 г. Но споразумението ни с Австрия, което, пак напомням, че важи за страните от целия ЕС, включва и бежанците, регистрирани през всичките 10 години след приемането на Дъблинския регламент.

Може да са 50 хиляди, 100 хиляди, милион

– ние, кибиците, нямаме понятие, но МВР ги има някъде в статистиката си и спокойно може да го обяви. Но май по-добре да си трае, за да не обвинят пак министъра, че работи за Путин. Нашата евро-атлантическа ориентация е по-важна от фактите.

Но ние знаем, че повечето мигранти прелитат през България, без да ги хванат и регистрират. Твърди се, че напоследък минавали по 1000 на ден, или 365 хиляди на година. Да приемем, че са само 100 хиляди. Занапред и те ще попадат в статистиката, тъй като в точка 1 от тристранното споразумение пише, че присъствието на Фронтекс* на границата ни с Турция и Сърбия трябва да се увеличи поне тройно. Така че се създава потенциалната възможност в бъдеще да ни се наложи да приемаме за постоянно по 100 хиляди всяка година.

да изчисли колко може да ни се наложи да приемем

Например МВР съобщи, че само за 11 месеца от 2023 г. у нас са били задържани 18 000 незаконни мигранти, главно афганистанци, сирийци и мароканци.

Малко по-голямо число посочва Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. Тя сподели, че миналата година мигрантите са подали 22 515 молби за закрила, но пък в лагерите се намират само 2563 човека. Явно останалите вече са някъде на Запад.

 

Изводът е, че някъде около 20 хиляди от “нашите” бежанци са продължили към Европа само през 2023 година. Всички те могат евентуално да бъдат върнати и България ще е длъжна да ги приюти за неопределен срок, вероятно завинаги. Друг сценарий няма, тъй като липсва какъвто и да е механизъм за репатрирането им в Афганистан, Сирия, Мароко и в другите демографски донори на Европа. ЕС няма властта да налага никому нищо.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес облачността ще е значителна, но само на отделни места в Западна България ще превали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 14° и […]

 

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още от Твоят глас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото