твоята гледна точка
3 апетитни рецепти за Никулден
Автор Vnews, добавено на 06.12.2023 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Никулден е! Един от най-хубавите и светли празници през декември. Традицията повелява на празничната трапеза да има вино, ястия приготвени с риба, постни ястия, ядки, сушени плодове, празнична пита.

Една от най-често приготвяните риби е шаранът. Някои дори запазват люспи от рибата и ги носят в портмонето си за късмет. Други предпочитат да сготвят морски дарове, скумрия, пъстърва.

Ето ви и 3 апетитни рецепти за Никулден:

1. Печен шаран на фурна

iStock/Getty Images

 

Необходими продукти:

шаран – около 1. 5 кг
сол
червен пипер
черен пипер
зехтин
лимони – 1 бр.
бяло вино – 100 мл
чери домати – 3 бр.
магданоз
зелен лук

Начин на приготвяне:

Почистете добре шарана от вътрешностите и люспите и разпорете през гърба. Оставете в студена вода да се изкисне. Отцедете и подсушете. Посолете със сол и оставете на хладно рибата да поеме солта.

В подходяща тава постелете хартия за печене, намазнете и сложете рибата с кожата надолу. Изцедете лимона и полейте рибата. Посолете с червения и черния пипер, полейте и с малко зехтин.

Около рибата налейте виното и сложете да се пече във фурната до готовност.

Поднесете печената риба цяла, като украсите с резенчета лимони, зелени подправки, чери домати и маслини и задължително с бяло вино! Вкусно да ви е!

2.Бабина рибена яхния

Необходими продукти:

риба – около 1 кг глави, опашки и изрезки от поне 2 вида риба
лук – 1 купичка нарязан на дребно
моркови – 1 купичка нарязани на дребно
чушки – към общата купичка с морковите
домати – 1 купичка настъргани или от консерва
картофи – 1 купичка нарязани на дребни кубчета
универсална подправка – 1 с.л. зеленчукова
олио
девесил – 1 голяма връзка пресен
магданоз – 1 голяма връзка пресен
черен пипер – прясно смлян
мащерка – 2 – 3 клончета суха
естрагон – няколко листенца тарос;
бульон – около 3 л. вода + рибен
люти чушки – смляна суха
лимонов сок – и/или оцет
сол

Начин на приготвяне: 

Рибата сварете в подсолена вряща вода, като преди да я сложите във водата, сте я посолили малко и сте я наръсили с лимонов сок. Лимоновият сок ще запази месото стегнато. Варите около 5 мин.

Обезкостете рибата и запазете част от бульона. Във вряща вода, смесена с част от рибения бульон (само с рибен бульон ми е твърде силен вкуса, затова разреждам с вода), сложете зеленчуковата подправка, лука, морковите, чушките, картофите и олиото. Като се посварят, добавете и доматите.

Готвите до пълна готовност на зеленчуците. В края добавяте парченцата риба.

Нарязаните на ситно магданоз, девесил, тарос, мащерка и черен пипер добавяте, като изключите котлона. Подправете с 1-2 лъжици оцет или лимонов сок и поръсете със суха люта чушка.

3.Традиционен пълнен шаран

Необходими продукти:

шаран – около 2 кг пресен
лимонов сок – от 1 лимон
сол
олио – 5 – 6 с.л.
лук – 4 – 5 глави кромид
моркови – 1 – 2 бр.
орехи – 1 ч.ч. почистени, нарязани на едро
червен пипер – 1 с.л.
магданоз – 1 връзка
девесил
чубрица – на вкус
захар – 1 к.л.
чесън – 1 скилидка
сол
черен пипер – на вкус
домати – 800 г от консерва

Начин на приготвяне: 

Шаранът се почиства много добре от вътрешностите и от люспите. Измива се внимателно със студена вода отвътре и отвън.

Подсушава се и хубаво се полива със сока от един лимон. Посолява се хубаво отвътре и отвън и оставя в хладилник или на студено за една нощ. На следващия ден се измива под течаща студена вода и се подсушава. Прехвърля се в добра намаслена тава с подходящ размер спрямо рибата.

За плънката:

Лукът се нарязва на едро, морковите се нарязват на кубчета и заедно се слагат да се запържат в загрято олио. Разбъркват се, за да не загорят.
Щом зеленчуците поомекнат, се добавя и червен пипер и 5-6 супени лъжици от доматите от консерва.

Добавя се една кафена лъжичка захар, за да убие киселината на домата, и се посолява със сол, черен пипер на вкус, 2-3 щипки чубрица и девесил и почистените и нарязани на едро орехови ядки. След няколко минутки плънката се дърпа от котлона и се оставя да поизстине.

Щом плънката се поохлади, шарана се напълва и се зашива.

Шаранът за Никулден се полива отгоре със малко олио.

Ако е останала плънка се разпределя в тавата. Добавят се доматите от консерва (обелени и наситнени), нарязания на ситно магданоз, наситнената скилидка чесън, малко вода и леко се разбърква.

Пълненият шаран се пече се в загрята на 180 градуса фурна за около час, час и малко или докато рибата придобие апетитна златиста коричка.

Ако е необходимо, по време на готвенето доливайте от ъгъла на тавичката по малко вода ако е необходимо, за да не загори доматеният сос.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото