твоята гледна точка
Трудови визи за Англия само при 38 700 паунда годишна заплата
Автор Vnews, добавено на 06.12.2023 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Гурбетът на Острова става все по-труден

 

Великобритания обяви промени във визовата си система, които ще затруднят сериозно чужденците, желаещи да работят на Острова. От април трудови визи ще се дават само на специалисти, които печелят над 38 700 паунда годишно. Прагът за получаване на трудова виза

досега беше 26 200 паунда,

като имаше възможност търсени професии като медицински сестри и болногледачи, които се упражняват и от много българи на Острова, да я получават и при 20% по-ниска заплата. Сега се обсъжда това правило да се премахне и да се намали списъкът със специалисти, от които Обединеното кралство има нужда и които могат да влязат в страната по облекчена визова процедура.

Двойно се увеличава и прагът на необходимото възнаграждение, за да можеш да поканиш зависим от теб роднина да живеете заедно на Острова. Вече ще е необходимо да печелиш поне 38 700 паунда на година, за да получи той семейна виза.

На чужденците, които в бъдеще идват да работят в старчески домове, пък въобще ще бъде

забранено да водят със себе си роднини

Причината са разкрития, че с визовата схема за членове на семейства на болногледачи често се злоупотребява.

“Стига толкова. Имиграционната политика трябва да бъде справедлива, законна и устойчива”, каза вътрешният министър Джеймс Клевърли, докато обясняваше визовите промени в парламента. По думите му те ще доведат до 300 хил. по-малко влезли във Великобритания през следващата година чужденци в сравнение с тази, като около 140 хил. от тях ще са по така наречените студентски маршрути, които позволяваха и на зависими роднини да се прикачват към притежатели на студентски визи.

Британското правителство се принуди да затегне допълнително достъпа до Обединеното кралство, след като се сблъска с рекордна нетна имиграция от 750 хил. души за последните 12 месеца. Напускайки ЕС преди 3 г., то спря да спазва европейското правило за свободно движение на хора. Въведе визи и за граждани на ЕС, които искат да работят, учат и живеят на негова територия. В резултат техният брой рязко намаля, но се увеличи този

на пристигащи от Индия и Китай студенти

Европейските медсестри в болниците бяха заменени от африкански, а българските и румънските сезонни работници по полетата – от граждани на бивши съветски републики.

Въпреки трудното получаване на британска виза десетки сънародници обаче продължават да опитват да си намерят работа във Великобритания, възползвайки се от възможността да влязат свободно в страната като туристи за 6 месеца. Затова те се трудят нелегално и рискуват да бъдат депортирани, а някои биват връщани още от границата, когато граничните служители се усъмнят, че идват точно за да работят незаконно.

Новите визови промени бяха остро критикувани от представители на бизнеса и синдикатите, тъй като ще доведат до проблеми в редица сектори, изпитващи недостиг от работна ръка.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото